Hjernesvulst-medisin kan føre til leversvikt

Det er registrert 44 tilfeller av alvorlige tilfeller av leversvikt etter bruk av Temozolomid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En global gjennomgang har avdekket 44 tilfeller av alvorlige tilfeller av leversvikt som følge av Temozolomid, som brukes i behandling av hjernesvulster.  I noen tilfeller var leversvikten dødelig.

På bakgrunn av dette går nå Statens Legemiddelverk ut med nye retningslinjer for overvåkning av leverstatusen til disse pasientene.

Utvikles gradvis
Leger rådes til å undersøke leverfunksjonen hos pasienter både før behandlingen startes, og etter hver behandlingssyklus.

– I de tilfellene hvor leversvikten var dødelig, opptrådte bivirkningen gjennomsnittlig 42 til 77 dager etter at behandlingen startet. Bivirkningene kommer altså ikke med en gang, men utvikler seg gradvis. Følger man med på leverfunksjonsprøvene vil man kunne påvise leverskade på et tidlig tidspunkt, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Brukt av 514 pasienter
I Norge markedsføres temozolomid i produktene Temodal, Temomedac, Temozolomid ratiopharm og Temozolomide Teva. 514 norske pasienter brukte legemiddelet i fjor.

For pasienter med unormale leververdier, bør nytten mot risiko vurderes grundig før eventuell behandling, skriver Legemiddelverket.

Powered by Labrador CMS