Foto:

Personlighetsforstyrrelser øker selvmordsrisikoen dramatisk

Kvinner med personlighetsforstyrrelser har 38 ganger økt risiko for selvmord. - Disse pasientene gjennomfører ofte selvmordstruslene sine, sier forsker Anne Høye.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forsker Anne Høye har sett på pasienter med personlighetsforstyrrelser som har vært innlagt på sykehus for sin lidelse mellom 1980 og 2006, og sammenlignet dette med Dødsårsaksregisteret.

Kvinner med denne diagnosen hadde 38 ganger økt risiko for selvmord sammenlignet med normalbefolkningen, mens menn hadde 15 ganger økt risiko. Studien er publisert i BMC Psychiatry.

Følelsessvingninger
- Både menn og kvinner med personlighetsforstyrrelser har svært stor risiko for selvmord. En viktig årsak til at kvinner skiller seg ut, er at det er såpass uvanlig blant kvinner i normalbefolkningen å begå selvmord, sier Høye, forsker og psykiater ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

284 kvinner og 289 menn er inkludert i studien. Den mest vanlige personlighetsforstyrrelsen er emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

- Dette er pasienter som kjennetegnes ved at de har store følelsesmessige svingninger. Mange av dem truer med selvmord, og de kan skade seg selv. For klinikere er det svært viktig å være oppmerksom på at disse pasientene faktisk også ofte gjennomfører selvmord, sier Høye.

- Alvorlige problemer
- Den høye overdødeligheten ved selvmord i denne studien bør ses i lys av at dette var personer som tidligere hadde vært psykiatrisk sykehusinnlagt- de har hatt alvorlige psykiske problemer, kommenterer professor Lars Mehlum, leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging.

Dette innebærer at disse pasientene ikke er representative for alle individer med personlighetsforstyrrelser.

- Må styrke kunnskapen
Mehlum mener imidlertid at psykiatere og psykologer bør være mer oppmerksomme på den høye selvmordsrisikoen blant disse pasientene.

- Vi må styrke kunnskapen hos klinikere i Norge om hvordan man best kan forebygge selvmord og selvskading hos pasienter med personlighetsforstyrrelser. Ikke alle tilnærminger har tilsiktet effekt. I noen tilfeller kan vi oppleve at intervensjoner snarere øker enn reduserer problemene, sier han.

Han påpeker at antall tilfeller av selvmord i studien var relativt få, og dette kan gi store utslag i estimatene.

Dør oftere av somatisk sykdom
Forskerne fant også at menn med personlighetsforstyrrelser hadde nesten tre ganger økt risiko for å dø av somatiske årsaker, sammenlignet med normalbefolkningen.

- Dette er mer overraskende, selv om man har sett lignende resultater i studier som omfatter alle pasienter med psykiske lidelser og hos pasienter med schizofreni, sier Høye.

 Somatiske årsaker til død omfatter alt som ikke er ulykker og selvmord, for eksempel hjerte- og karlidelser og kreft.

- Årsaken til dette er sannsynligvis sammensatt. Til våren setter vi igang en studie, der vi ser nærmere på dødelighet hos pasienter med alvorlige psykiske lidelser, sier Høye.

- Mange problemer
Mehlum er ikke overrasket over at menn med personlighetsforstyrrelser har økt dødelighet av somatiske årsaker.

- Disse pasientene har ofte problemer på en rekke områder i livet og lever ofte ustabilt. Dette kan slå ut i blant annet livsstilssykdommer og svak evne til å følge opp egen behandling, sier han.

Powered by Labrador CMS