Regjeringen kan ikke tidfeste såkornløfter

Næringsminister Monica Mæland varsler flere såkornfond til helsenæringen, men kan ikke si når det vil skje.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Næringsminister Monica Mæland Foto: Hans Jørgen Brun

I går ble statsråden utfordret på såkornmidler i spørretimen på Stortinget av Ruth Grung (Ap), medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Bakgrunnen er at hovedstyret i Innovasjon Norge nylig har vedtatt at de to nye såkornmandataene, som kom i revurdert statsbudsjett, skal gå til Proventure og Alliance Venture innenfor energi- og IT-sektoren.

Selskaper uten midler
Det innebærer at tidligfaseselskapene innenfor farma- og bioteknologiindustrien blir stående uten såkornmidler.

«Hva vil regjeringen gjøre for å sikre fortsatt kapitaltilgang til oppstarts- og tidligfaseselskaper innen denne sektoren?», var spørsmålet fra Aps Ruth Grung.

– Vi investerer i dag allerede tungt i forskning innen farma- og bioteknologiindustrien, og vi har hatt gode suksesser, blant annet Algeta innen kreftmedisin. Tall fra SkatteFUNN viser at om lag 10 prosent av prosjektene som støttes, er innenfor helseområdet, svarte Mæland.

Har lovet økning
Den borgerlige regjeringen har i sin politiske plattform slått fast at de skal øke midlene til såkornfondene for å videreutvikle nye bedrifter og innovasjoner.

– Akkurat på hvilke områder hvert enkelt fond skal satse, må det være opp til de private investorene å avgjøre. De risikerer egne penger, og vi vet at kompetansen innen sektorer er avgjørende for om et fond skal skape en god avkastning for investorer og dermed også for samfunnet, påpekte Mæland.

70 bedrifter klare
Grung pekte på at Sarsia Seed, som er det såkornfondet som har jobbet mest inn mot dette området, har registrert 70 kvalifiserte bedrifter som er klare til oppstart. De har også mobilisert privat kapital som kunne ha matchet den offentlige kapitalen.

– Per i dag er det 70 selskaper som står klare i startgropen, og alternativet er at all den investeringen som vi har innenfor helseforskning, kapitaliseres i utlandet og ikke her i Norge. Når – for det tar nesten et helt år – kan man forvente en ny utlysning, sånn at de kan søke på nytt?, ville Grung vite.

– Regjeringen har sagt at den skal satse på flere såkornfond. Da kommer det an på hvor fort man kan skaffe privat kapital og på den enkelte statsbudsjettbehandling når man kan få dette opp og fram. Jeg kan ikke forskuttere dag og tid for det, men det skal skje. Sundvolden-erklæringen er en fireårig plan, svarte Mæland.

Ikke fornøyd med svaret
Ap-politikeren er ikke fornøyd med statsrådens svar.

– Jeg hadde håpet at hun hadde satt seg bedre inn i realitetene og de mulighetene Norge har for å bygge opp ny næringsvirksomhet innen farma- og bioteknologi. Vi må ha ambisjoner om å kapitalisere større deler av vår forskningsinnsatsen innen helse, sier Grung til Dagens Medisin. 

– Det var også sådd tvil om det var mulig å mobilisere privat kapital til tre fond samtidig, men søknadene i høst dokumenterte det motsatte. Da burde regjeringen brukt muligheten til å omprioritert Innovasjon Norge sine midler for å starte opp tre fond, sier hun.

Powered by Labrador CMS