Nei til acetylsalisylsyre mot kreft

Kjell Magne Tveit, strategidirektør i Helsedirektoratet, sier acetylsalisylsyre foreløpig ikke kan anbefales som kreftforebygging.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I en ny rapport har Kunnskapssenteret vurdert om acetylsalisylsyre (ASA) kan brukes i forebygging av kreft hos personer som ikke har hatt kreft tidligere. Vurderingen er gjort på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Rapporten konkluderer med at bruk av ASA kan redusere både forekomst og dødelighet av kreft. Men fordelen er på bekostning av en klar økning i alvorlige blødninger.

Lavere dødelighet
Kjell Magne Tveit, strategidirektør for kreftområdet i Helsedirektoratet og avdelingsleder ved OUS, sier det har vært diskutert i flere tiår om acetylsalisylsyre kan forebygge kreft.

- Vi har hatt data som tyder på at ASA kan hemme kreftutvikling i tykktarmen. Konklusjonene i denne rapporten er i tråd med det vi har ant. Det er en tendens til at ASA reduserer dødeligheten generelt, og dette er signifikant for dødelighet av kreft, sier Tveit.

Anbefaler ikke
Likevel vil ikke Helsedirektoratet i dagens situasjon anbefale folk å bruke acetylsalisylsyre forebyggende mot kreft.

- Det er vanskelig å se at det vil komme en slik anbefaling, med tanke på bivirkningene med medikamentet. Vi ser her at blødningsfaren er betydelig. Dette kan være alvorlig og av og til livstruende for pasientene, sier Tveit.

Diskusjon
Han tror likevel rapporten kan føre til en nyttig diskusjon i fagmiljøene.

- Det er jo et poeng at studiene i rapporten i utgangspunktet er gjort for å undersøke om ASA kan redusere hjerte-karsykdom. Man kunne ønsket seg en studie på en frisk befolkning, for å spesifikt undersøke effekt på kreftrisiko, sier han.

Acetylsalisylsyre er kjent under merkenavn som Aspirin, Albyl-E, Dispril, Globoid og Acetylsalisylsyre. Lave doser blir brukt til forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Powered by Labrador CMS