48 millioner til medisinsk forskning

- Vi vil ha ny biologisk viten om tarmkreft inn i klinisk praksis, sier Ragnhild A. Lothe. Hun leder ett av tre nye K.G. Jebsen-sentre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De tre nye sentrene blir opprettet i Tromsø, Bergen og Oslo, og får til sammen 48 millioner kroner til medisinsk forskning fra K.G. Jebsen-stiftelsen.

Ragnhild Lothes senter ved Oslo Universitetssykehus har som mål å finne bedre diagnostisering og behandling av tykk- og endetarmskreft.

- Tarmkreft er den vanligste kreftformen i Norge. Sykdommen utvikles fra polypper og det tar år før kreft oppstår. Muligheten til å oppdage og fjerne forstadier er ikke godt nok ivaretatt, sier Lothe, professor 2 ved Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo.

Svulstmarkører
Hun påpeker at de har oppdaget svulstmarkører som finnes i nærmest alle tarmkreftceller, og disse er nå under utvikling for å lage en blodbasert test.

- I dag er gullstandard fysisk undersøkelse av tarm, noe som er kostbart og ubehagelig. Vår forskning sammen med kirurger og kreftleger kan føre til bedre tilpasset behandling for den enkelte pasient. Gjennom senteret kan nye resultater tas inn i klinikk i en utprøvende setting, sier Lothe.

Tverrfaglig
Senteret er bygget opp som et tverrfaglig samarbeid mellom Universitetet i Oslo og OUS, mellom blant andre genetikere, biologer, kriruger, onkologer og gastroenterologer.

- Med en slik breddeinnsats og samme fokus tror vi det skal lykkes å implementere ny biologisk viten inn i klinisk praksis for denne store pasientgruppen. De gjennomgår mange lidelser som det ikke settes nok fokus på, sier Lothe.

Første i Tromsø
Nå får også Tromsø sitt første K.G. Jebsen-senter innen medisin. Senteret ledes av John-Bjarne Hansen og vil arbeide med såkalt venøs tromboembolisme. Målet er bedret risikovurdering og målrettet forebyggelse og behandling av disse alvorlige tilstandene.

Det nye senteret i Bergen ledes av Rolf Bjerkvig ved Universitetet i Bergen, og arbeider med kreft i hjernen. Senteret vil særlig fokusere på å overføre forskningsresultater fra laboratoriene til pasientbehandling.

Til sammen blir det nå 14 K.G. Jebsen-sentre i Norge.

Powered by Labrador CMS