FARLIG: Overlege Knut Erik Hovda og kollegene får stadig oftere inn ungdom som har tatt syntetisk dop. - Enkelte kan ha hallusinasjoner som varer i en uke, sier han. Foto: Ram Gupta/OUS

Advarer mot syntetisk narkotika

– Vi har hatt folk som er så aggressive at de går til angrep på sykepleierne og vi opplever det som et problem, sier overlege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Syntetisk narkotika har kommet til Norge.

Giftekspert og overlege ved Oslo universitetssykehus, Knut Erik Hovda, sier de nye stoffene kan være ekstremt farlige, og at man ikke har tall på antall pasienter de behandler i forbindelse med inntak av syntetisk narkotika.
Blir desperate og krakilske

– Men vi ser dem nå jevnt og trutt, og mye oftere enn før. Og så blir vi mer oppmerksomme, når vi vet hva som rører seg der ute, sier Hovda til Dagens Medisin.

– Såkalt naturlig cannabis har en egenskap som gjør at den virker hemmende på utviklingen av psykose, men det har ikke de syntetiske variantene. Videre har vi det som omtales som «badesalt», som er en blanding av hallusinerende og stimulerende stoffer. Vi ser at ungdom som tar dette går fullstendig av skaftet og ser djevelen i naboen. De blir desperate og krakilske.

Greier ikke holde oversikt
Helsevesenet greier ikke å holde oversikt over alle de nye stoffene.
Derfor etableres det nå et europeisk nettverk som skal samle kunnskap, dele erfaringer og varsle når nye stoffer dukker opp. Akuttmottak i flere land i Europa skal samarbeide om varsling når syntetisk narkotika dukker opp.

Angriper sykepleierne
– Vi har hatt folk som er så aggressive at de går til angrep på sykepleierne og vi opplever det som et problem. Det har skjedd noen ganger i løpet av den siste tiden, sier Hovda.
 
Mange av stoffene har stimulerende egenskaper tilsvarende som amfetamin og kokain, som i seg selv gjør at brukerne blir utagerende.
– Men i tillegg kommer en variasjon av andre symptomer, som blant annet ekstrem og faretruende overoppheting, sier han.
Blodtrykk over 250
 – Per nå har vi ikke mulighet til å analysere de ulike stoffene hos oss, så vi behandler disse pasientene basert på symptomer. Mange av symptomene er livstruende, ved at de for eksempel har blodtrykk over 250.
 
– Noen av pasientene behandler vi på bakgrunn av at vi kjenner igjen symptomene fra andre stoffer. Men ofte står vi med en ung pasient som går inn og ut av bevisstløshet, er ekstremt varm, utagerende og med høyt blodtrykk.
– Noen av dem kommer inn med tradisjonelle kokainoverdoser. Disse brukerne kjenner ofte til at kokain knyttes til hjerteinfarkt, men det de sjelden vet er at de fremskynder aldringsprosessen i årene, og kan således få hjerteinfarkt flere år etter at de har brukt stoffene.
–  Verken i Norge eller i andre land har helsevesenet full oversikt over hvilke stoffer det handler om, hva de gjør med deg eller hva som er beste behandling for forgiftninger. Kunnskapene er begrensede, sier Hovda, som er med i  styringsgruppen for det nye nettverket European Drug Emergencies Network (Euro-DEN).
Prosjektet et EU-finansiert og 11 land, 14 sykehus og akuttmottak er med.

Powered by Labrador CMS