Brystrekonstruksjon: Videre satsing usikkert i nord

Plastikkirurgisk seksjon ved UNN har ansatt sykepleiere og merkantilt personale - og hadde planlagt å ansette en plastikkirurg. Men videre satsing er usikkert, ifølge avdelingsoverlege Einar Bjordal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BRYSTREKONSTRUKSJON

Kan gjøres ved å sette inn implantat/protese, enten i forbindelse med kreftoperasjon (primær rekonstruksjon) eller senere. Brystrekonstruksjon med eget vev er et større inngrep som foretas i ettertid. I revidert statsbudsjett for 2012 bevilget regjeringen 50 millioner kroner til brystrekonstruksjoner og nye 100 millioner i årets statsbudsjett.Cirka 600 ventet i 2012 på rekonstruksjon med eget vev og 800 på implantat/protese.Ventetidene var på opptil flere år.

- Når de øremerkede midlene ikke videreføres for 2014, har vi foreløpig ikke fått tilsagn om at RHF-et, eller UNN, vil dekke dette via basistilskuddet. Vi har fått beskjed om at prosjektene ikke vil bli videreført neste år. Dette medfører bråstopp i aktiviteten, sier Bjordal, som er avdelingsoverlege og fagansvarlig for plastikk- og håndkirurgi ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
- Vi var i ferd med å få en ekstra plastikkirurg, men er usikker på om vi får denne stillingen, tilføyer han.
Se også: Øremerking styrket plastikkirurgien
De øremerkede midlene har kortet ned på ventetiden.
- Særlig for pasienter som venter på rekonstruksjon med eget vev, har vi nå en akseptabel ventetid på under ett år - og disse har vi prioritert. Men for pasienter som venter på protese, klarer vi ikke å overholde tidsplanene. Dette er kvinner som ofte må inn i flere omganger etter at det er lagt inn ekspanderprotese. Fremdeles har vi ikke nok operasjonskapasitet til å ta unna sekundæroperasjonene. Vi har 30-40 pasienter som skulle ha vært operert i høst eller før jul, men dem får vi ikke operert i år.
Dagens Medisin 21/2013

Powered by Labrador CMS