Misbruk av hasj er arvelig

De fleste narkotikamisbrukere har en genetisk sårbarhet, og særlig misbruk av hasj og marihuana er mer arvelig enn tidligere antatt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en stor studie fra Folkehelseinstituttet. Forskerne Eivind Ystrøm og Ted Reichborn-Kjennerud og samarbeidspartnere ved Virginia Commonwealth University i USA har undersøkt arv knyttet til narkotikabruk og -misbruk.
Genetisk disposisjon
Oppvekstmiljø og tilgjengelighet har stor betydning for om en person prøver narkotika, og miljø har større betydning for bruk enn for misbruk av narkotika. Bare 30 prosent av bruken av cannabis (hasj og marihuana) er knyttet til arv.
Noen få av alle som prøver, blir misbrukere. De fleste av disse har en genetisk sårbarhet som de ikke kjenner til på forhånd. Arv forklarer mer av misbruk enn av bruk, og hele 80 prosent av misbruk av cannabis er arvbart, ifølge Folkehelseinstituttet.
Cannabis var mest arvelig, men arveligheten for misbruk var større enn forventet for alle stoffer, ifølge studien som er publisert i Behavior Genetics.
Ukjent sårbarhet
– Ingen vet på forhånd om de er arvelig disponert eller ei. Man må bruke for å bli misbruker. Bruken vil trigge misbruket hos dem som er genetisk disponert og denne sårbarheten er mye sterkere enn vi tidligere antok, sier forsker Eivind Ystrøm.
Han mener det er viktig å jobbe for at så få som mulig får anledning til å prøve narkotika, fordi personer med en genetisk disposisjon for å bli avhengige, ikke kan vite på forhånd om de er sårbare for å bli misbrukere.
Studien omfatter bruk og misbruk av cannabis (hasj og marihuana), kokain, stimulanter som  amfetamin og ecstasy, beroligende midler som rohypnol og valium samt og hallusinogener, som LSD.

Powered by Labrador CMS