- Vaktbelastninger viktig for kvinners valg av spesialitet

- Kvinner velger bort fag med mye vakt og øyeblikkelig hjelp. Vi risikerer for lav rekruttering til fag som ortopedi og kirurgi, sier dr.med. Karl-Arne Johannessen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Karl-Arne Johannessen har sett på hvilke spesialiteter kvinnelige leger velger, og hvor lang tid de ulike kjønnene bruker på å fullføre spesialiseringen. 2474 norske leger som begynte sin spesialisering i perioden 1999-2001, ble fulgt frem til 2010.
«Arbeidstid gjennom spesialitet»
- Til tross for at vi har en av verdens beste løsninger for permisjoner og sosiale ordninger, velger kvinner seg bort fra fag med mye vakt og øyeblikkelig hjelp. Billedlig kan man si at «de velger arbeidstid gjennom spesialitet», sier Johannessen.
Kvinnelige leger arbeider også kortere dager enn de mannlige i omtrent alle spesialiteter.
- Internasjonal litteratur viser det samme i studier på individnivå: Kvinner ønsker løsninger som er mer fleksible. Vi ser at kvinner synes det er vanskelig med en uforutsigbar arbeidstid. Selv om det er mindre forskjeller mellom hva kvinner og menn ønsker nå enn for 15-20 år siden, er det kanskje fortsatt kvinner som tar mest ansvar for familien? spør Johannessen, som var spesialrådgiver i Spekter da studien ble gjort.
For få ortopeder
Han påpeker at kvinners spesialitetsvalg kan få store konsekvenser over tid.
- I dag er 70 prosent av medisinstudentene kvinner. Med økende kvinneandel og fortsatt samme valgprofil blant kvinner, får vi en stor rekrutteringsutfordring til akuttfag som ortopedi, anestesi og kirurgi. Hvis vi trekker linjene frem i tid, blir det for eksempel cirka 20 prosent færre ortopeder innen 2025-2030 enn det som legges til grunn. Derfor er det på høy tid å tenke nytt, sier Johannessen.
- Hva kan man gjøre?
- Kvinnene må involveres i diskusjonen, og det må også ledelsen ved sykehusene. Ledelsen må ha frihet til å kunne tilrettelegge for den enkelte, og vi må fjerne alt som hindrer individuelle tilpassinger.
Bruker lenger tid
Studien viser også at kvinner bruker seks måneder lengre tid på å bli ferdige spesialister enn menn.
- Dette er som ventet - dersom de føder et barn eller to i perioden, sier Johannessen.
Leger som jobber ved store sykehus, blir dessuten ferdige spesialister raskere enn dem som jobber ved mindre sykehus.
- Her kan flere forhold spille inn. For eksempel kan noen leger måtte vente på å få utdanningsplass i større sykehus, og dermed bli værende unødig lenge ved mindre sykehus. Men i et overordnet perspektiv tyder funnene på at kompetanse i utdanningsmiljøet har betydning, sier Johannessen.
Studien viser også at en kombinasjon av økt pasientmengde og mindre undervisning var assosiert med at det tok lengre tid før spesialiseringen ble gjennomført.
- Det er interessant å se slike sammenhenger. Her kan vi ikke trekke sikre konklusjoner fordi aktivitetsmålene våre er grove. Det er imidlertid stor enighet i litteraturen om at det må være en riktig balanse mellom pasientbehandling og undervisning, og coaching og forutsigbarhet er svært viktig, sier han.
Artikkelen er publisert i Social Science & Medicine.
Mannsdominerte spesialiteter
Leder Johan Torgersen i Yngre Legers Forening sier at Legeforeningen lenge har satt fokus på at noen spesialiteter er mannsdominerte. - Disse spesialitetene vil slite når kvinneandelen blant legene øker, sier Torgersen.
Han tror at mer tilpassing for den enkelte arbeidstaker kan hjelpe, men mener det er flere årsaker enn arbeidstiden til at kvinner velger bort spesialiteter.
- Noen miljøer kan også ha en mannsdominert kultur som kan være vanskelig å bryte inn i. Ledelsen må her iverksette tiltak for å rekruttere kvinnelige leger, sier han.
«Dårlig organisert»
Studien viser også at det tar lengre tid å fullføre utdanningsløp dersom man jobber ved små sykehus.
- En del leger må nok vente lengre enn nødvendig for å få gjennomført sin tjeneste i større sykehus. Dette viser hvor dårlig organisert spesialiseringsløpet er, sier Torgersen.
Ifølge studien fører en kombinasjon av mange pasienter og lite veiledning til at spesialiseringen tar lengre tid.
- Legeforeningen har slått fast at det er nødvendig med både mer strukturert veiledning og supervision - altså at en erfaren lege jobber sammen med legen som er i spesialisering. Det er interessant at denne studien viser det samme, sier Torgersen.
Dagens Medisin 20/2013

Powered by Labrador CMS