– Folkehelsetiltak må nå frem til menn

– Vi bør diskutere hvordan ulike folkehelsetiltak skal nå fram til menn, sier helseminister Bent Høie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/VG-AUDITORIET: Helseminister Bent Høie (H) innledet sitt foredrag på Dagens Medisins fagmøte om mannens helse onsdag kveld, med å si at han imøteser en debatt når det gjelder kjønnsforskjeller i helse.
– Utgangspunktet nå er at kvinner er flinkere til å gå til legen enn menn. Ofte lever vi menn - for ofte - med sykdommer som kunne blitt behandlet, sier Høie.
Sosial ulikhet
–  Men fordi vi snakker om kjønn er det ikke sikkert at kjønnsperspektivet er den mest fruktbare veien inn i diskusjonen. Kanskje er det riktig å bruke sosial ulikhet som en inngang til å diskutere sosial ulikhet i helse.
– Vi har store utfordringer knyttet til sosiale ulikheter, og spesielt når det gjelder livsstilssykdommer. Folkehelse et stort tema nå, og i denne sammenhengen bør vi diskutere hvordan ulike folkehelsetiltak skal nå fram til menn.
Høie viser til at det i Norge skjer en utjevning mellom kjønnene, men at dette ikke er positivt  når det for eksempel gjelder at kvinner tar etter menn når det gjelder alkohol.
– Flere menn på seniordans
–  Men - levealderen jevner seg ut, og når jeg blir gammel, så er det ikke bare damer igjen på seniordansen. Der er jo menn svært ettertraktet i dag, sa Høie.
Også Legeforeningens President Hege Gjessing holdt innlegg onsdag.
–  Jeg er for menn, åpnet hun.
 – Legeforeningen har ikke behandlet temaet om menn og helse spesielt. Men vi har heller ikke lagt egne planer for kvinnehelse. I Norge ser det ut til at det er gjort nokså lite rundt temaet menn og helse, sa Gjessing.
I onsdagens debatt deltar Bent Høie (H), helse- og omsorgsminister, Hege Gjessing, president i Legeforeningen, Are Saastad, daglig leder i Reform - Ressurssenter for Menn, Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær, Kreftforeningen, Aleksander Giwercman, leder for Svensk Andrologisk forening og Karol Axcrona, overlege, urologisk avdeling, Radiumhospitalet, OUS.

Powered by Labrador CMS