Første utprøving av Pradaxa-motgift

For første gang er det testet ut en behandling (motgift) mot alvorlig blødning forårsaket av det blodfortynnende legemiddelet Pradaxa.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Frem til nå har det ikke vært noen effektiv behandling for å stoppe alvorlig blødning relatert til bruk av de nye blodfortynnende midlene dabigatran (Pradaxa), apixaban (Eliquis) og rivaroksaban (Xarelto).
Pradaxa er en direkte trombinhemmer, Eliquis og Xarelto er direkte faktor Xa-hemmere. 
Legges frem på AHA
Nå legges resultatene fra den første kliniske studien på motgift (antidot) for Pradaxa frem på den store amerikanske hjertekongressen (AHA).
En randomisert, dobbeltblind og placebokontrollert studie på 145 friske menn viser at motgiften umiddelbart reverserer effekten av Pradaxa. Den er også trygg å bruke med tanke på bivirkninger, ifølge pressemeldingen fra Boehringer Ingelheim, som markedsfører Pradaxa.
Tryggere behandling
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier mangelen på en slik antidot har vært en av usikkerhetene ved de nye antikoagulantene, selv om de kliniske studiene har vist at problemet neppe er så stort som fryktet.
– Hvis resultatene viser seg å holde mål i klinisk praksis, er dette lovende data og en veldig god nyhet, som vil kunne bidra til at behandlingen med nye antikoagulanter blir enda tryggere, sier Steinar Madsen til Dagens Medisin.
Han legger til at antidoten mot Pradaxa er et antistoff som binder dabigatran og dermed opphever antikoagulasjonsvirkningen.
Umiddelbar virkning
Tilsvarende antidot er under utvikling for rivaroksaban. Alvorlig blødning som følge av Marevan-bruk har vært mulig å stoppe ved å gi koagulasjonsfaktorer og K-vitamin.
– Fordelen med antidoten mot Pradaxa er at virkningen kommer umiddelbart. Forhåpentligvis får vi effektive antidoter mot alle de nye antikoagulasjonsmidlene, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS