– Viser mangel på empati

Professor Ole Frithjof Norheim sammenligner omskjæring av gutter med å ta hull i ørene. – Vitner om uvitenhet og mangel på empati, sier barnelege og barneombud Anne Lindboe.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Barneombud og barnelege Anne Lindboe reagerer kraftig på omskjæringsutspill.

Professor i medisinsk etikk, Ole Frithjof Nordheim, er for tidden gjesteprofessor ved Harvard University i Boston.

«Når jeg forteller mine amerikanske kolleger at vi i Norge vurderer å forby rituell omskjæring av gutter, ler de og rister på hodet», skriver Norheim i en kronikk i siste utgave av Dagens Medisin.

Han viser til at omskjæring av gutter er et av de vanligste medisinske inngrepene i USA, hvor 70- 80 prosent av alle gutter er omskåret.

Sammenligner med piercing
«Selv tenker jeg vel at inngrepet, med adekvat bedøvelse, kan sammenlignes med å sette hull i ørene på små barn – og det skjer jo av og til», skriver Norheim, som også er leder av Prioriteringsutvalget.

Barnelege og barneombud Anne Lindboe kjenner seg overhodet ikke igjen i sammenligningen.

– En slik sammenligning vitner om uvitenhet om hva et slikt kirurgisk inngrep innebærer, og mangel på empati og medfølelse for den smerten barna faktisk gjennomgår, sier Anne Lindboe.

- Smertefullt
For å fjerne forhuden må den først løsnes fra penishodet. Både denne løsningen og den videre fjerningen av forhuden er smertefull i mange dager etterpå, selv med lokalbedøvelse, påpeker Lindboe. Barna utsettes også for en ikke ubetydelig risiko, påpeker hun.

– Selv om det går bra for de fleste, har det likevel skjedd dødsfall. Bare på OUS har de cirka ti tilfeller i året med komplikasjoner etter rituell omskjæring. Det skjer ikke med hull i ørene, sier hun.

Hun får støtte fra Trond Markestad, professor i barnemedisin og leder i Rådet for legeetikk.

– Omskjæring er langt mer omfattende enn hull i ørene, noe vi som har utført omskjæringer må ha opplevd. Inngrepet er ikke smertefritt selv med anestesi, og på grunn av såret har barnet smerter i mange dager etterpå, sier Markestad.

- HIV-gevinst ikke relevant i Norge
Han viser til en ny oppfølgingsstudie av gutter som har blitt rituelt omskåret ved barnekirurgisk avdeling på Rigshospitalet i København.  Fem prosent av guttene opplevde akutte eller senere komplikasjoner som følge av omskjæringen.

Norheim mener det slett ikke er åpenbart at inngrepet er svært skadelig eller uten nytte, og viser blant annet til at WHO anbefaler omskjæring som et viktig forebyggende tiltak for hiv-smitte.

Han mener helsegevinsten i form av redusert hiv-smitte trolig oppveier den medisinske risikoen.

– I forhold til hiv, så kan det være en aktuell problemstilling i høyendemiske områder for hiv, slik som sør for Sahara, men ikke i land som Norge. Det er dessuten noe en gutt selv kan ta stilling til når han er samtykkekompetent, sier Markestad.

Tror USA vil endre syn
Markestad og Lindboe er blant flere barneleger som har tatt til orde for å innføre aldersgrense for rituell omskjæring av gutter, slik at guttene selv kan gi sitt samtykke.

– Hvordan ser du på at Norheims amerikanske legekolleger ler av Norge?

– USA er sammen med Somalia de eneste landene i verden som ikke har ratifisert FNs barnekonvensjon. I USA er det liten forståelse for at barn har selvstendige rettigheter, og det er ikke noe å le av. Vi skal være stolte av at vi i Norge ser på barn som individer med selvstendige rettigheter til ikke å bli utsatt for unødvendig smerte og risiko, sier Lindboe.  

Hun tror at også USA etter hvert vil følge etter Norge, og viser til at tallet på omskjærte barn i USA er på vei ned.

– Skal vi forby alt vi ikke liker?

– Nei, men her er det snakk om et potensielt skadelig inngrep på en frisk barnekropp som påfører barn smerte og brudd på deres kroppslige integritet.

- Nedlatende overfor gutter
Hun mener det er nedlatende overfor gutter å ikke la dem bestemme over egen kropp. Barneombudet har selv snakket med gutter som er sinte på foreldrene sine fordi de ble omskåret som små barn.

– En del gutter opplever det som en enorm krenkelse, spesielt gjelder det flerkulturelle barn. De har blitt tvunget inn i en fysisk identitet de ikke kjenner seg igjen i, og det kan aldri gjøres om. Noen får nedsatt seksualliv og det er tabu å snakke om.

– I dag er det straffeansvar for selv den mildeste omskjæring av jenter. Fjerner man klitorisforhuden på en jente kan man komme i fengsel. Guttene har mindre vern, og det mener jeg er diskriminerende, sier Lindboe.

Advarer mot legitimering
Hun er svært kritisk til at det offentlige skal ta kostnadene for omskjæringen.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra muslimske mødre som ikke ønsker omskjæring, men føler press. Offentlig finansiering av slike tjenester vil føre til at flere foreldre omskjærer barna sine, og en legitimering av praksisen, sier Lindboe.

Powered by Labrador CMS