- Færre gutter får kreft hvis flere jenter vaksineres

- Dersom man vaksinerer flere jenter mot HPV, vil krefttilfellene blant guttene gå ned, sier forsker Emily Burger ved Universitetet i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I en ny studie har Burger og kollegene funnet at dersom man øker vaksinedekningen blant jentene i det norske vaksinasjonsprogrammet for humant papillomvirus (HPV) fra 71 prosent til 90 prosent, vil forekomsten av HPV-relatert kreft gå ned blant guttene.
Burger forklarer dette med at ettersom HPV er en seksuelt overførbar sykdom, kan det å vaksinere jenter indirekte, beskytte gutter mot HPV, og igjen indirekte beskytte guttene mot HPV-relatert kreft og kjønnsvorter i fremtiden.
Hun vil ikke gå så langt som å fraråde vaksinering av gutter, men sier det første man bør gjøre, er å optimere vaksinedekningen blant jentene. - Når det gjelder vaksinering av gutter, er det mange ting å ta hensyn til.
I studien har Burger vurdert kostnadseffektiviteten ved å inkludere norske gutter i vaksinasjonsprogrammet, i lys av grenseverdien målt i kvalitetsjusterte leveår (QALY) i Norge. Ettersom Norge ennå ikke har blitt enige om en grenseverdi, er den i studien anslått til 500.000 kroner.
Grenseverdier
Med denne grenseverdien, og dersom vaksinasjonsdekningen av jenter er på samme nivå som i dag, kunne det vurderes som kostnadseffektivt å innlemme guttene i vaksinasjonsprogrammet, sier Burger.
- Om vaksinering er kostnadseffektivt eller ikke, kommer an på grenseverdiene man har, eller bestemmer seg for, sier hun.
Studien er ennå ikke publisert, men ble nylig lagt frem på Annual Medical Decision Making Meeting i Baltimore, USA.
Burgers medforfattere er Stephen Sy, Mari Nygård, Ivar Kristiansen og Jane Kim. Nygård oppgir at hun har fått forskningsstipend gjennom Kreftregisteret fra MSD Norge.
Dagens Medisin 19/2013

Powered by Labrador CMS