Vil omorganisere Fritt sykehusvalg

Venstre vil bevilge 25 millioner for styrking og omorganisering av Fritt sykehusvalg. Partiet mener det gjøres for mye dobbeltarbeid og at informasjonen til pasientene er for dårlig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nylig skrev Dagens Medisin at Fritt sykehusvalg strever med å få inn ventetider fra sykehusene og at frittsykehusvalg.no derfor ikke er helt oppdatert.
Venstres helsepolitiske talsperson, Ketil Kjenseth, mener Fritt sykehusvalg må styrkes og omorganiseres og sier at Venstre i sitt forslag til statsbudsjett for 2014 foreslår 25 millioner til dette arbeidet.
Venstre vil ta  grep for å styrke pasientens mulighet til fritt valg av behandlingssted og for å utnytte kapasiteten i det offentlige helsevesenet bedre.
Eget foretak
– Arbeidet innebærer blant annet å gjøre Fritt Sykehusvalg til et eget, frittstående foretak, styrke informasjonsarbeidet og avvikle dagens særegenandel for å bruke valgmuligheten, sier Ketil Kjenseth (V) til Dagens Medisin.
Han påpeker at problemene med å få inn ventetider som Fritt sykehusvalg opplever i disse dager, viser at systemet ikke virker. 
– Fritt sykehusvalg må i større grad enn i dag bli sykehusenes primære informasjons- og servicekanal til pasientene, sier Kjenseth.
Vil samle flere
Venstre vil etablere Fritt Sykehusvalg som et eget helseforetak. Kjenseth er ikke fremmed for at HELFO kan bli med på lasset.
– Jeg ønsker å samle avtaler med utfører - RHF’ene, oppgjør mellom aktørene - HELFO - og informasjonsvirksomheten Fritt Sykehusvalg i én selvstendig virksomhet. Vi ser hva Ruter har gjort for de reisende i Oslo. På samme vis kan Fritt Sykehusvalg stå til ansvar for pasientene - og også være deres ”advokat” og veiviser i pasientforløpet, mener Kjenseth.
Fordel for sykehusene
Han mener både sykehus, foretak og fastleger i dag driver for mye dobbeltarbeid innen informasjon – og at de gjør informasjonsjobben overfor pasientene for dårlig.
– De regionale foretakene har bare fordeler av å ikke oppgi tallene. Da er det nærhetsprinsippet som blir det eneste valgkriteriet for pasienten og eget foretak som tjener på det. I stedet burde sykehusene hatt alt å vinne på å oppgi ventetider og andre kriterier, i konkurranse om pasientene, sier Kjenseth.
– Når det oppstår kø allerede ved undersøkelse, røntgen og MR, så er det ikke nødvendigvis fordi den totale kapasiteten er for knapp. Jeg tror det heller skyldes at pasientene ikke får tilstrekkelig informasjon til å velge andre muligheter og at ingen overvåker totaliteten og kan styre ressurser dit hvor det oppstår propper i systemet, tilføyer han.
Betydelig jobb å gjøre
Ifølge Venstre er det i dag langt fra automatikk i at det følger informasjon om fritt sykehusvalg med et brev om en henvisning eller brev om innleggelse fra de ulike institusjonene i helseforetakene eller private tilbydere.
– Her har sykehus og behandlingsinstitusjoner en betydelig jobb å gjøre med å samordne, standardisere og implementere informasjon i allerede etablerte og ulike informasjonskanaler til pasientene. I tillegg vil det også bli stort behov for å etablere nye digitale kanaler, som chat og apps, sier Kjenseth.. 

Powered by Labrador CMS