FORNØYD: Prosjektdirektør Andreas Moan ved OUS, direktør Skule Storheill i Norsk Designråd, helseminister Bent Høie og administrende direktør Bjørn Erikstein ved OUS feirer nytt pasientforløp. Ansatte mener de tar seieren på forskudd. Foto: Målfrid Bordvik

OUS lovpriste ventetidkutt - men mangler dokumentasjon

Oslo universitetssykehus sa de hadde kuttet ventetiden til brystkreftutredning med 90 prosent. Men ledelsen vet ikke hvor mange pasienter det gjelder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mandag kunngjorde ledelsen ved Oslo universitetssykehus at de har redusert ventetiden til utredning av brystkreft med 90 prosent. Det fikk flere ansatte ved OUS til å reagere.

Tillitsvalgt for Avdeling for kreftbehandling, onkolog Anne Marit Wang Førland, kaller suksesshistorien for «svulstig».

– Dette er kun et estimat. Jeg mener ledelsen må moderere seg litt og fortelle at «dette starter vi med i dag», samt at vi ved dette håper å redusere ventetiden. Det hadde vært redeligere, sa Førland til Dagens Medisin tirsdag.

Holdt på i én måned
Prosjektdirektør Andreas Moan ved OUS svarer slik på kritikken fra Førland:

– Vi har utviklet en modell som har kuttet ventetiden, og har jobbet på denne måten siden begynnelsen av oktober, sier Moan.

Prosjektdirektøren kan imidlertid ikke svare på hvor mange pasienter som har fått ventetiden redusert.

– Er tre-fire uker lag nok tid til å konkludere med at modellen er en suksess?

– Prosjektet er ikke slutt før vi har hatt det implementert i et år. Ikke alt er på plass, blant annet mangler vi videoutstyr som gjør at dialogen mellom Radiumhospitalet og Ullevål er vanskelig. Men vi har en avtale med private som gjør at hundrevis av kontroller er ute av vårt system. Avtalen sier også at vi kan sende videre henvisninger dersom antallet blir for høyt, sier Moan.

Slo på stortromma
Han innrømmer imidlertid at lanseringen på Radiumhospitalet kan beskrives som «svulstig».

– Det kan man godt si, og det er min skyld. Men det er så sjelden at vi får til sånne ting, og etter å ha sett fagfolk jobbe kvelder og lørdager for å få dette til, så måtte vi markere. Normalt ville vi ha markert med kaffe og kafe og invitert to klinikkledere, men siden vi jobbet sammen med Norsk designråd ønsket vi å slå på stortromma. Designdrevet innovasjon er en god måte å jobbe på i helsevesenet, og skaper vi blest om metoden, får vi kanskje mer penger til prosjekter fremover, forklarer Moan.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

FULL SAL: OUS inviterte statsråd, presse og ansatte til markering av at ventetiden til brystkreftutredning skal være redusert med 90 prosent. Foto: Målfrid BordvikMoan mener kritikken fra onkologene baserer seg på en misforståelse.

– Påstanden om at vi har tatt æren fra fagfolkene på denne planen, faller på sin egen maktesløshet. Vi har jobbet mer tverrfaglig med dette enn med noe annet prosjekt. Onkologene trakk seg tilbake fra prosjektet etter en tid fordi prosjektet fokuserte på å stille diagnose på pasientene, noe onkologene opplevde mindre relevant for dem. Det er åpenbart en slags misforståelse, sier Moan.

- Pasientene vil ikke komme
Da prosjektet «hvis pasienten fikk bestemme» ble presentert for helseministeren, fikk designere en stor del av æren for å ha kuttet køen. Men ideen startet hos fagfolkene, bekrefter Moan.

– For halvannet år siden hadde fagfolkene på eget initiativ laget forslag til pasientforløp. Designerne tok utgangspunkt i planen de hadde, men etter å ha spurt pasientene fikk vi en langt mer radikal plan, sier Moan.

Selv om modellen skal gjøre det mulig å utrede kvinner i løpet av 48 timer, tror ikke Moan det blir vanlig praksis.

– Modellen tillater oss å gi timer etter 48 timer, men i praksis er det vanskelig å få folk til å stille på så kort varsel. Det ser ikke ut til at pasientene primært ønsker det. Når vi har jobbet med dette en stund, må vi se hva som er mest fornuftig. Jeg tipper det vil bli slik at pasienten får svar innen 48 timer og time innen en uke, sier Moan.

Privat hjelp avgjørende
Ellen Schlichting er seksjonsleder for bryst og endokrinkirurgi ved OUS, og faglig ansvarlig for prosjektet. Hun står inne for at kvinner ikke skal vente mer enn én uke på brystkreftutredning.

– Vi har gjort alt klart for at pasienter skal komme inn og få rask utredning som forespeilet fra prosjektoppstart i går. Vi har ryddet ventelister og testet samhandlingen med private. Noen få pasienter har også vært gjennom forløpet, men jeg vet ikke hvor mange, sier Schlichting.

Ifølge Schlichting er det tre grunner til at modellen vil fungere.

– Brystdiagnostisk senter har fått hjelp med utredning fra de private røntgeninstituttene, som har vært den store flaskehalsen i mange år. I tillegg har vi fått pasientkoordinator og et felles henvisningsmottak, sier hun.

Sårbare for endringer i pasientgrunnlag
Om noen måneder kan man lettere slå fast om modellen fungerer eller ikke, innrømmer Schlichting.

– På den andre siden var det viktig å få informert fastleger og andre om det nye tilbudet nå. Vi har beregnet hvor mange timer vi trenger til utredning hver uke basert på vårt befolkningsgrunnlag og forrige års statistikk. Dette får vi til med mindre det kommer en voldsom tilstrømning av pasienter, sier hun.

Marit Muri Holmen, overlege og enhetsleder for brystdiagnostikk, sier de ikke har ført statistikk over hvor mange kvinner som er utredet siden de innførte den nye modellen i oktober. Hun anslår imidlertid at rundt 240 kvinner har blitt utredet de siste fire ukene. Ifølge Holmen har alle kommet til i løpet av en eller to uker.

- Enorm forbedring
– Jeg har kunnet gi time til alle kvinnene raskt, og det er en enorm forbedring fra hvordan det var tidligere. I vår hadde vi fulle timebøker og kvinnene måtte vente til over sommeren, sier Holmen.

– Prosjektet er akkurat startet, vil dere klare å opprettholde dette?

– Da vi startet opp i oktober hadde vi tomme timebøker. Vi har kontroll på situasjonen og det er mange ledige timer i neste uke og tiden fremover. Det vil vare så sant vi ikke får en stor overraskelse med fritt sykehusvalg. Dersom jeg får 100 ekstra henvisninger har jeg ikke time til alle. Vi får ta utfordringene som de kommer, men jeg vet at vi er på rett vei, Holmen.

Powered by Labrador CMS