Helseledere vil at flere jobber fullt

Tre av fire helseforetak ønsker å tilby de ansatte høyere stillingsprosent. Viljen er størst i Sogn og Fjordane, minst i Buskerud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en undersøkelse blant 163 personer i ledende stillinger på helseforetak i Norge.

I 2011 krevde Helse- og omsorgsdepartementets (HOD) at antallet deltidsstillinger ved helseforetakene skulle reduseres med 20 prosent. Andelen deltidsstillinger er på vei ned, men reduksjonen er fortsatt lavere enn HODs krav.

Omfanget kartlagt
Undersøkelsen fra Kommunal Landspensjonskasse (KLP) viser at svært mange helseledere ønsker å tilby høyere stillingsprosent til sine ansatte.

95 prosent av helseforetakene har kartlagt omfanget av ufrivillig og frivillig deltid blant de ansatte, og tre av fire har klare ambisjoner om å tilby høyere stillingsprosent. Viljen er størst i Helse Vest, når man sammenligner mellom helseforetakene.

Best i vest
I Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane er nærmest samtlige helseforetak forberedt på å tilby høyere stillingsprosent.

– Dette har vært en heit bevisst politikk i Helse Vest i mange år, sier Hilde Christiansen, personal- og organisasjonsdirektør i Helse Vest RHF, til Helse Vest sin nettside.  

Hun mener det er mange gode grunner til å få opp tallet på heltidsstillinger.

 – Pasientene får bedre kvalitet på tjenestene ved at de møter de samme medarbeiderne, og det blir enklere å planlegge. Det blir òg et bedre arbeidsmiljø og medarbeiderne får større innflytelse på arbeidsplassen om de er der ofte.

Ansattes egne ønsker
Lavest er ambisjonen i Buskerud, men også der er det et klart flertall for å tilby høyere stillingsprosent

Hovedårsaken til at ikke flere jobber deltid er, ifølge de spurte i undersøkelsen, at de ansatte ikke ønsker å jobbe heltid (68 prosent).

Deretter kommer tariffavtaler som legger begrensinger på turnusordninger (32 prosent), og at ledelsen i foretak/avdeling synes at det er mer fleksibelt å ha ansatte på deltid enn heltid (16 prosent).

Helsetoppene er også spurt om de støtter regjeringens forslag om å gi deltidsansatte lovfestet rett til en stillingsandel som står i stil med hvor mye de faktisk jobber. To av tre sier de støtter forslaget.

Powered by Labrador CMS