Samler 1700 unge til info om psykiske lidelser

Ved å samle 1700 elever ved videregående skoler i Stavanger til egen skoledag om psykiske lidelser, håper arrangørene av Schizofrenidagene å bryte ned fordommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Denne uken går den årlige nordiske psykiatrikonferansen Schizofrenidagene av stabelen i Stavanger. For 15. året på rad arrangeres egen dag for elever på videregående skoler, og mandag deltar 1700 ungdommer på skoledagen.
Målet er først og fremst å bidra til større åpenhet gjennom å øke kunnskapen om psykiske lidelser hos ungdommene.
Rammer hver femte
– Én av fem unge sliter psykisk. Vi håper å bidra til større kunnskap for å kunne bidra til mindre stigmatisering av psykiske lidelser, sier PR-ansvarlig for Schizofrenidagene, Patrik Wallgren til Dagens Medisin.
Den såkalte skoledagen under Schizofrenidagene er en del av undervisningen, hvor også lærerne deltar. I løpet av dagen er det blant annet foredrag av psykologspesialister, det vises film, og det er kulturelle innslag.
– Hva vet dere om effekten av tiltaket?
– Vi har ikke evaluert dette på vitenskapelig vis. Men vi vet at økt kunnskap bidrar til å bygge ned fordommer.
Ikke like skambelagt
– Har dere egen beredskap i etterkant av seminaret for dem som ønsker å få kontakt med hjelpeapparatet?
– Nei, vi har ikke det, men vi informerer om hvor det er mulig å få hjelp. Lærerne er også med på denne dagen, og kanskje er det mest naturlig for mange å gå til læreren sin eller helsesøster først, svarer Wallgren.
Han er stolt av at Schizofrenidagene nå arrangeres for 24.gang.
– I løpet av konferansens levetid har vi opplevd store holdningsendringer rundt temaet psykisk helse. Det er ikke lenger like skambelagt å ha en psykisk lidelse, sier Patrik Wallgren.

Powered by Labrador CMS