To prosent av fastleger har doktorgrad

Det er store forskjeller mellom legespesialistene i hvor mange som har tatt doktorgrad. Allmennmedisin ligger nederst.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Øverst på listen troner klinisk farmakologi, medisinsk biokjemi og medisinsk genetikk hvor nær halvparten (43-45 prosent) av spesialistene har doktorgrad.

Også innenfor immunologi og transfusjonsmedisin, thoraxkirurgi, onkologi og nevrokirurgi har mer enn én tredjedel av yrkesaktive spesialister fullført doktorgrad.  

«I motsetning til den mangfoldige aktiviteten og det høye antall konsultasjoner i fastlegeordningen per år, er det lite allmennmedisinsk forskning og kun to prosent av alle fastleger har en doktorgrad», kommer det frem i opptrappingsplanen for fastlegeordningen til Legeforeningen.

– Må gjøres noe med
– Hvorfor har så få allmennleger doktorgrad?

– Allmennmedisin er et ungt akademisk fag, og det bevilges lite penger til allmennmedisinsk forskning sammenlignet med forskning i spesialisthelsetjenesten. Det må det gjøres noe med, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Også innenfor barne- og ungdomspsykiatri, samfunnsmedisin, radiologi, øyesykdommer og psykiatri er det få leger med doktorgrad - rundt fem prosent.

Forskningen gjøres på sykehus
Det meste av kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for allmennmedisinsk håndtering, risikovurdering og behandling, er hentet fra studier gjort på pasienter i sykehussektoren.

Forskningen fra spesialisthelsetjenesten er ikke nødvendigvis overførbar til primærhelsetjenesten, påpeker Hermansen.

Pasientgruppene kan ikke sammenlignes direkte med gjennomsnittsbefolkningen fordi det er foretatt en betydelig sortering før de havner på sykehus.

– Vi driver med stadig mer avansert behandling og tar ansvar for syke pasienter i primærhelsetjenesten. Da må vi kunne yte forskningsbasert praksis, sier Hermansen.

Krever mer midler
«Det er stort behov for forskning i allmennmedisin slik at det skapes et bedre grunnlag for valg av behandlingstiltak som virker i den mangfoldige befolkningen allmennleger møter», slår rapporten fast.

Et absolutt minstekrav er at basisbevilgningen til de allmennmedisinske forskningsenhetene kommer opp på det nivået som var satt som måltall ved etableringen i 2006, krever Legeforeningen.

Powered by Labrador CMS