Vil at barnedødsfall granskes

Direktør Bernadette Kumar ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (Nakmi) mener det er viktig å granske unaturlige dødsfall hos etnisk ikke-norske barn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Direktør Bernadette Kumar ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har gjennomgått unaturlige dødsfall siste femårsperiode ved Ahus og Oslo universitetssykehus.
Én risikogruppe som pekte seg ut var barn under to år. Blant 28 unaturlige dødsfall i denne gruppen, var 16 av dem etnisk ikke norske barn.
Rapport fra fylkeslegen
Fylkeslege Petter Schou uttaler til Dagens Medisin at han synes antallet er høyt og at dødsfallene bør ses nærmere på.
Lege og direktør Bernadette Kumar ved Nakmi er enig med fylkeslege Petter Schou.
- Dette er bekymringsfullt og alvorlig. Rapporten fra Fylkeslegen viser at vi må analysere dødsfallene for å finne ut hvorfor det har skjedd og om det er dødsfall som kunne vært unngått, sier Kumar til Dagens Medisin.
Mangelfull kunnskap
Hun sier at det er en stor utfordring at kunnskapen om helsen til etnisk ikke-norske barn er mangelfull.
- Det er mange faktorer som spiller inn, blant annet språk og kommunikasjon og hvilket land foreldrene kommer fra. Men dette er ikke hele bildet. Mange innvandrere har liten kunnskap om det norske helsevesenet, og studier har vist at de ofte kommer for sent til behandling. Ikke etnisk norske som har oppholdt seg kort tid i Norge kjenner heller ikke til hvilke rettigheter de har som pasienter, om de for eksempel må betale for behandling, påpeker Kumar.
Forstår ikke helsevesenet
Hun legger til at innvandrere også i større grad enn etnisk norske kan ha problemer med å vite hvordan samarbeidet mellom fastleger og spesialister og sykehus foregår.
- Samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten er ikke lett for innvandrerfamilier å forstå, sier Kumar.
Hun er opptatt av at vi ikke konkluderer før vi har kunnskap.
- Vi må være varsomme med å trekke konklusjoner før vi vet hva som har skjedd ved hvert av disse dødsfallene. Derfor blir det veldig viktig først og fremst å analysere for å forstå hvordan vi kan forebygge slike uforklarlige dødsfall, sier Kumar.
Norsk studie finner forskjeller
Hun påpeker at det finnes få studier av dødelighet og spedbarnsdødelighet blant innvandrere.
– Folkehelseinstituttet og Nakmi  har et samarbeidsprosjekt hvor registerdata fra 1990-2010 er blitt analysert. Forskerne har funnet at det var signifikant høyere dødfødsel og spedbarnsdødelighet blant barn født av mødre fra noen innvandrergruppe, sammenlignet med barn født av mødre fra Norge. Funnene våre skal publiseres, og jeg kan derfor ikke gi ytterligere detaljer, sier Kumar.

Powered by Labrador CMS