Skolefrafall øker risiko for trygd

En som ikke har fullført videregående skole, har 21 prosent forhøyet risiko for å bli varig arbeidufør, viser studie fra NTNU.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskere har undersøkt skolefrafall og trygdeytelser blant over 6000 skoleungdommer. Ungdommene, som deltok i HUNT-studien i 1995, ble kartlagt for om de hadde fullført videregående skole da de fylte 24 år.

Forskerne koblet så denne informasjonen til om de hadde mottatt trygdeytelser i over seks måneder, i form av rehabilitering, sykemelding, attføring eller uførepensjon.

Utelukket andre faktorer
– Vi visste fra før at personer som ikke har fullført videregående skole, har en høyere risiko for å være ute av arbeid på grunn av sykdom, sammenlignet med dem som har fullført skole. Vi ville sjekke om denne sterke sammenhengen kunne forklares med andre kjente risikofaktorer, sier Karin de Ridder, spesialist i samfunnsmedisin og doktorgradsstipendiat ved NTNU.

De Ridder og kollegene tok høyde for kjente risikofaktorer, som foreldre med lav utdanning, helseplager i ungdomstiden, røyking, overvekt, ensomhet, lav selvtillit og skolevansker.

– En som ikke har fullført videregående skole, har 21 prosent større risiko for å være ute av arbeid på grunn av sykdom, sammenlignet med en som har fullført videregående skole, sier Ridder.

– Viktig å forebygge
Når man tar hensyn til andre risikofaktorer, reduseres risikoen til 15 prosent. Studien konkluderer med at uansett hvilken «ryggsekk» man har med seg, har «skolesluttere» en økt risiko for sykdom og uførhet i ung voksen alder.

«Disse funnene viser betydningen av tidlig forebygging av frafall der det er mulig, kombinert med økt fokus på integrering i arbeidslivet og målrettet støtte til dem som ikke klarer å fullføre skolen», skriver forskerne i studien, som nylig er publisert i BMC Public Health.

Powered by Labrador CMS