Skal redde nyfødte

Stavangerbaserte Safer Births har fått 20 millioner kroner fra Forskningsrådet. Sammen med tanzaniske forskere skal de redde nyfødte verden over.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dr. Kidanto (Muhimbili Hospital, Tanzania), Jørgen Erland Linde (ass. lege ved SUS, stipendiat ved SAFER) og Hege Ersdal (overlege, anestesi ved SUS og postdok. ved SAFER) under første årlige møte med Safer Births i Stavanger. Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger HF

Hver dag dør cirka 9000 barn i forbindelse med fødsel.

– De aller fleste er friske barn som dør på grunn av dårlig fødselsomsorg, sier Hege Ersdal, prosjektleder i Safer Births og overlege ved Stavanger universitetssjukehus.

Safer Births er et forsknings- og utviklingssamarbeid mellom norske, internasjonale og tanzanianske forskningsinstitusjoner og Laerdal Global Health. Prosjektet fikk nylig over 20 millioner kroner fra Forskningsrådet for å forske på og utvikle produkter som kan redde nyfødte.

24 kritiske timer
FN har som tusenårsmål å redusere barnedødeligheten innen 2015. Mye har skjedd, takket være blant annet vaksinasjonsprogrammet som Norge har støttet. Fem millioner færre barn dør hvert år i dag enn hva som var tilfellet i 1990.

– Dessverre har man ikke klart å redusere dødstallene på selve fødselsdagen. Derfor er rundt 45 prosent av de syv–åtte millioner barna som dør hvert år knyttet til nyfødtperioden. Nå haster det å gjøre noe, sier Ersdal.

Skal gi opplæring
Hoveddelen av Safer Births-forskningen vil bli utført av norske og tanzanianske forskere på Haydom Lutherske Sykehus og Muhimbili Nasjonale Sykehus i Tanzania. 

 – 99 prosent av nyfødtdødeligheten skjer i lav- og middelinntektsland. For å kunne utvikle best mulig utstyr og opplæring, er det viktig at forskningen skjer der behovet er størst, sier Ersdal.

Safer Births bygger videre på Helping Babies Breath-programmet. Målet er å etablere ny kunnskap og å utvikle nye produkter som gjør fødselsarbeidere bedre utrustet.

Registrerer teknikk
– Barn, som er slappe og ikke kan puste på egen hånd, trenger maskeventilering etter langvarig fødsel. Det er vanskelig for jordmødre å lære seg bag/maske-ventilering riktig, og mange barn dør, sier Ersdal.

I samarbeid med Laerdal har forskerne utviklet et forskningsmaskin som registrerer alt som foregår når jordmødrer i Tanzania gjør bag/maske-ventilering på en nyfødt. Målet er å forbedre teknikken, ogpå den måten redde liv.

Denne uken har syv representanter fra to tanzanianske sykehus, Haydom Lutherske Sykehus og Muhimbili Nasjonale Sykehus, vært i Stavanger for å treffe sine kolleger.

Powered by Labrador CMS