Diagnostikk: En gresk gud på besøk

Allmennpraksis byr på eldre kvinner med bakterier i urinen. Om bakteriene ikke gir symptomer, kan vi se det an. Men vær oppmerksom: En gresk gud kan gjemme seg i mengden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Alexander Wahl, spesialist i allmennmedisin og redaktør for primærhelse, Helsebiblioteket.no
HUN ER SNART åtti år og har vondt både her og der. Spondylose i ryggen gjør at fru von Schtein går skeivt og tarmdivertikler gjør at hun har vondt i magen. Som mange andre på hennes alder har hun litt rusk på urinstix, så en prøve blir sendt inn til dyrking.
Svaret kommer etter noen dager: Oppvekst av Proteus Mirabilis.
Hvem er så denne underskjønne Proteus? Det er sannelig en gresk mytologisk vanngud som levde i hav og elver, en som kunne spå i fremtiden, gjemme seg, skape seg om.
KRYSTALLER. Fremtiden for gamlemor ble avgjort preget av Proteus, for disse bakteriene har evnen til å skape sitt eget gjemmested. De øker mengden av ammoniakk, og den økte pH-verdien feller ut krystaller. Og sakte, men sikkert blir en korallstein født.
Fru von Schtein ble plutselig fryktelig syk og gikk i koma med urosepsis. Hun ble heldigvis reddet i siste liten av et godt fungerende lokalsykehus.
CT-urografi viste etter hvert korallstein. Svære greier. Ikke rart fruen hadde hatt plager.
VEIVISER. Steiner i urinveiene kan være mye forskjellig, og behandlingen varierer, avhengig av størrelsen.
Helsebiblioteket.no har kjøpt nasjonal tilgang til Best Practice, et av verdens ledende elektroniske oppslagsverk. Et søk på «Stones» gir en pen oversikt over både steintyper og behandlingsmodaliteter.
Best Practice kategoriserer på forbilledlig vis diagnosen nyrestein i mange undergrupper og beskriver systematisk den terapeutiske tilnærmingen - og dessuten hva man skal prøve dersom behandlingen ikke virker.
EN SEKK. Dette illustrerer en generell styrke ved Best Practice. En diagnose er ikke bare en diagnose; det er en sekk.
En diagnose som lumbago kan være akutt, subakutt, kronisk eller tilbakevendende, intens eller svak. Hemokromatose kan fremtre i mange alvorlighetsgrader, og behandlingen skreddersys deretter. PÅ SØLVFAT. Moderne medisinsk behandling innebærer et høyt presisjonsnivå både på sub-spesifisering av diagnose og behandling - noen ganger i kombinasjon med komorbide tilstander. Det er morsomt å få dette presentert på sølvfat fra pc-en.
Fru von Schtein fikk knust sitt korallrev i flere omganger, og Proteus var ikke lett å få has på. Trøsten var at hun kjempet en kamp mot en gresk gud. Det ga også anseelse at hun hadde en sjelden sykdom: Hun hadde nemlig ikke nyrestein - hun hadde krystaller.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 17/2013

Powered by Labrador CMS