LMI: – Uryddig politisk spill

Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien går hardt ut mot forslaget i statsbudsjettet om endret finansiering av kreftlegemidler. - Et uryddig politisk spill, sier hun.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), Karita Bekkemellem, er mildt sagt i harnisk over at den tidligere regjeringen i statsbudsjettet for 2014 foreslår å flytte tre kreftlegemidler fra folketrygdfinansering (individuell refusjon) over til sykehusbudsjettene og foreslår at dette etterhvert bør gjelde flere legemidler.
– Stortinget har vedtatt at det skal komme en ny legemiddelmelding våren 2015, og likevel velger den avgåtte regjeringen å plukke ut elementer som er helt naturlig å diskutere i en slik melding. Her driver man et uryddig politisk spill, sier Karita Bekkemellem i LMI til Dagens Medisin.
Ikke medisinske hensyn
Hun mener en legemiddelmelding bør se helhetlig på finansiering av legemidler.
– Da blir det veldig rart å ta en del av den pågående evalueringen ut av legemiddelmeldingen. Dette er både uklart og unødvendig, og det ikke medisinske hensyn som er årsaken til forslaget. Det har heller ingen budsjettkonsekvenser fordi man bare flytter kostnader fra ett sted i statsbudsjettet til et annet, sier Bekkemellem.
Les også: Dyre kreftlegemidler inn bakveien
Snikinnføring
LMI-direktøren tror det vil få store negative pasientkonsekvenser på lengre sikt.
– Ved å ta bort retten til individuell refusjon, åpnes det for stor forskjellsbehandling ved at helseforetakenes økonomi blir avgjørende for om pasientene får den beste behandlingen. Samtidig lager man kunstige spesialsystemer for finansiering av utvalgte kreftlegemidler i forhold til andre. Lite åpne prosesser for finansiering og bruk av legemidler er nettopp det man har ønsket å unngå ved å gjennomgå hele legemiddelområdet på nytt i en ny stortingsmelding, sier Bekkemellem.
Hun mener forslaget kan forstås som et «forsøk fra myndighetene på å å snikinnføre systemer før politikerne på Stortinget får diskutert helheten i den norske legemiddelpolitikken».

Powered by Labrador CMS