President i Legeforeningen, Hege Gjessing, er skuffet over den avgående regjeringens sykehussatsing. Foto: Rune Thorstein

Sykehusene får 2,4 milliarder mer

Legeforeningen er skuffet over at løftene om «tidenes sykehussatsing» ikke innfris.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

 De rødgrønne vil bevilge 2,4 milliarder mer til sykehusene. Veksten omfatter behandling innen somatikk, psykisk helsevern, rus og rehabilitering.

Legeforeningen: løftebrudd
Men Legeforeningen er ikke imponert. De hadde forventet minst tre milliarder kroner ekstra til sykehusene i statsbudsjettet for 2014.

– Dette er ikke tidenes sykehussatsing, som vi hadde forventet og blitt lovet, sier president Hege Gjessing i Legeforeningen.

Av de 2,4 milliardene er 2053 millioner kroner satt av til drift, 250 millioner til investeringer til IKT og medisinskteknisk utstyr, og 100 millioner kroner til styrket forskning i spesialisthelsetjenesten.

Økt pasientbehandling
«Budsjettforslaget legger med dette til rette for en vekst i pasientbehandlingen på opp mot 2,3 prosent, den høyest budsjetterte aktivitetsveksten noensinne for helseforetakene», heter det i budsjettet fra den avgående regjeringen.

Dette vil ifølge Legeforeningen kunne redusere ventelistene.

- Dette er positivt. Men, budsjettet er dessverre ikke det investeringsløftet norske sykehus trenger. Utvidelse av lånerammen og 250 millioner mer til den nasjonale opprustingen av IKT og medisinskteknisk utstyr er ikke nok. Etterslepet innen medisinskteknisk utstyr alene er på om lag 5 milliarder kroner de neste ti årene, sier Gjessing i en pressemelding.

Kjøpe fra ideelle virksomheter
I budsjettet heter det at de regionale helseforetakene skal kjøpe flere plasser fra ideelle virksomheter. Målet er at antallet plasser økes med rundt 200 i de fire helseforetakene.

Den økte kapasiteten skal rette seg mot pasienter med samtidige rus- og psykiske lidelser, pasienter med behov for akutt- og abstinensbehandling, gravide eller småbarnsfamilier med rusproblemer, og unge med omfattende hjelpebehov.

Den påtroppende Solberg-regjeringen har sagt at den vil bruke mer penger på å kjøpe private helsetjenester.

Les hele helse-budsjettet her

Powered by Labrador CMS