Mener ipilimumab-studien er feil ressursbruk

Lederen av den kommende studien på den livsforlengende kreftmedisinen ipilimumab, kreftforsker Steinar Aamdal, håper den blir et engangstilfelle.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Jeg er redd for at vi bruker for mye tid og ressurser på en medisin som allerede er godkjent, sier Steinar Aamdal. Foto: Rune Thorstein

I forslag til neste års statsbudsjett får den omstridte ipilimumab-studien 110 millioner kroner.

Lovte ipilimumab til «alle»
Kreftforsker ved OUS Radiumhospitalet, Steinar Aamdal, leder studien som nå skal i gang.
Det var i mars at helseminister Jonas Gahr Støre lovte at alle som har nytte av, og som tåler kreftmedisinen ipilimumab (Yervoy), skal få denne behandlingen gjennom en studie.
Steinar Aamdal har imidlertid uttalt at han mener Norge kunne vært del av en større, allerede pågående europeisk studie på ipilimumab.
– Jeg håper dette er et engangstilfelle
–  Det mener jeg fortsatt. Jeg er redd for at vi bruker for mye tid og ressurser på en medisin som allerede er godkjent. Vi burde heller bruke tid og krefter på å teste ut helt nye medisiner, de som kommer etter ipilimumab. Jeg håper dette er et engangstilfelle, og at vi ikke må gjennomføre fase-IV studier for hver kreftmedisin som blir godkjent. Det er ikke riktig bruk av våre ressurser og heller ikke riktig for pasientene som da ikke får prøve de helt nye medisinene.
40 pasienter har fått medisinen
– Hvorvidt 110 millioner kroner er nok til å gjennomføre studien med de planlagte 100 pasientene vet vi ikke helt ennå. Helseministeren bestemte at frem til selve studien kom i gang,  så skulle alle som kunne ha  behov for ipilimumab få behandling. Det dreier seg om rundt 40 pasienter på landsbasis som allerede har fått behandlingen, sier Aamdal til Dagens Medisin.
 – Kostnadene til denne studien og til medisinen, som er svært kostbar, skal tas fra de 110 millionene. Tanken er at det enkelte sykehuset skal fakturere OUS, som vil få overført pengene. Det skal inngås en avtale mellom HOD og Helse Sør-Øst, sier han.
Starter før jul
 – Studien er ikke i gang ennå, men vi har søknaden inne hos Legemiddelverket og forskningsetisk komite, og regner med å komme i gang med studien i løpet av november eller desember.
   
 – Studien, som skal dreie seg om å finne ut av mulige markører er derimot spennende og kan gi viktige resultater slik at vi på forhånd vet hvilke pasienter som kan ha mest nytte av behandlingen,  sier Aamdal, som gjennom flere år vært sentral i arbeidet med å utvikle ipilimumab.
 
En ny oppfølgingsstudie som ble lagt fram på den europeiske kreftkongressen  (ECC2013) i Amsterdam nylig, viste at noen pasienter kunne overleve opptil ti år med ipilimumab.

Powered by Labrador CMS