Tabletter verdt opptil 10.000 kroner mer

Legemiddelverket sier man er villig til å bruke 10.000 kroner mer på en medisin som gis i tablettform, fordi det er mer brukervennlig for pasienten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Funn i en litteraturgjennomgang som Statens legemiddelverk har gjort, tilsier at oral administrasjonsform kan ha en merverdi - også målt i kroner.
MS-legemidler
De har sett på om dokumentasjonsgrunnlaget for merverdi av bruk av orale legemidler fremfor injeksjonslegemidler, for å belyse den faktiske merverdien som ligger i å ha bedre administrasjonsformer for legemidler.
–  Vi har gjort en gjennomgang hvor vi ikke har sett på alle varianter. Vi har fokusert spesielt på MS, men også på enkelte artikler som dreier seg om andre sykdommer som for eksempel diabetes, sier Kristin Svanqvist, seksjonssjef i avdeling for legemiddeløkonomi i Statens legemiddelverk.
– Dette er ingen total sannhet, men hovedrefleksjonen vår er at man kan tenke seg å betale mer penger for en medisin i tablettform – enn for injeksjonslegemidler fordi den er enkel å administrere, selv om den har lik effekt som tilsvarende legemiddel som ikke er i tablettform.
Ingen effektforskjell - vil likevel betale
–  De aller fleste undersøkelser viser at brukerne vil ha mer effekt for pengene. Vi var ikke ute etter å undersøke dette – men å se på om det gjør noe å slippe å ta en sprøyte. Imidlertid er man ikke villig til å betale hva som helst. Innen MS-behandling, selv om det ikke er noen effektforskjell på medisinene, er man villig til å betale mellom 0 og 10.000 kroner per år. Innen MS-området kommer det to – tre nye perorale legemidler. Utfordringene er at vi i dag ikke vet om de er bedre. Men er effekten den samme som eksisterende legemidler, kan man altså være villig til å betale mer, sier Svanqvist.
–  Så betalingsvilligheten er altså høyere for en mer pasientvennlig administrasjon.

Powered by Labrador CMS