Forskningsjuks: – Fristen til å ta snarveier blir for stor for enkelte

– Velrennomerte forskere har ikke alltid selv tid til å gjøre forskning, men «blir med på» forskning hos andre, sier etikkprofessor Bjørn Hofmann.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nylig kom det frem at en kjent svensk kardiolog har vært medforfatter av to blodtrykk-studier der data skal ha blitt manipulert.
– Hard konkurranse
Professor Bjørn Hofmann ved senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, sier søkelyset på forskningsfusk er blitt større.
–  Det er dessuten hard konkurranse innen forskning. Forventningen om suksess er store, og fristelsen til å ta snarveier blir for stor for enkelte.
Videre er de økonomiske interessene knyttet til resultatene av medisinsk forskning, store viser han til.
– Og det forskes også mer enn noensinne. Den største økningen er ikke nødvendigvis i det kvalitetsmessige toppsjiktet, sier Hofmann.
Ingen reell oversikt
Han viser til at mange forskningsprosjekter er store og at mange forskere bidrar.
– Få eller ingen har reell oversikt, og det er vanskelig å avsløre fusk. Velrennomerte forskere har ikke alltid selv tid til å gjøre forskning, men «blir med på» forskning hos andre. De har liten oversikt over prosjektene og resultatene, men blir med for å få kreditt. Samtidig borger deres navn for kvaliteten ved forskningen.

Powered by Labrador CMS