Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), roser de blåblås satsing på legemidler.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), roser de blåblås satsing på legemidler. Foto: Dagens Medisin

– En historisk dag for legemiddelindustrien

 LMI-direktør Karita Bekkemellem tar av seg hatten for den blåblå regjeringen og kaller satsingen på legemidler for «helt fantastisk».

Annons:

Den nye regjeringsplattformen til Høyre og Frp, som ble lagt frem mandag kveld, får Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), til å juble. I dokumentet heter det at:

*Regjeringen vil sikre pasientene rask tilgang til nye og effektive legemidler.

* Legemiddelpolitikken skal bidra til økt pasientsikkerhet, god behandling, lave kostnader for det offentlige og innovasjon.

* Regjeringen vil legge til rette for en sterk utvikling i norsk legemiddelindustri med sikte på et bedre tilbud til pasientene, økt verdiskaping og flere trygge arbeidsplasser.

Roser politiske motstandere
– Dette er en historisk dag for farmasøytisk industri. Regjeringen leverer etter valget og følger opp fra dag én, sier Bekkemellem til Dagens Medisin.

Hun er tidligere Ap-politiker og fremdeles medlem av Arbeiderpartiet.

– Hvordan oppleves det at det ikke er ditt eget parti som løfter frem legemiddelsatsingen?

– Den siste tiden har vi merket stor endring med Jonas Gahr Støre, men i lang tid har billigst mulig pris vært det eneste gjeldende i norsk legemiddelpolitikk. Her kommer det nye føringer med fokus på den kompetansen som farmasøytisk industri i Norge har.

– Den skal roses den som roses bør, og Høyre og Frp har utmerket seg på legemiddelområdet med å være lyttende. Dette lover godt for norske pasienter, og jeg tar av meg hatten, sier Bekkemellem.

Vil ha innovasjonsmidler
Hun mener regjeringen med dette anerkjenner bransjen på en helt ny måte.

– Her innføres det nye grep, som vi aldri har sett før. Nå kan vi bli en medspiller og en partner som kan sitte ved bordet i viktige diskusjoner. I dag er vi ikke med når viktige nasjonale utvalg settes ned.

Bekkemellem mener blant annet at dette vil innebære at offentlige innovasjonsordninger kan tilrettelegges for farmasøytisk industri.

– Vi ønsker å gå i dialog med helse-, forsknings- og næringsminister omgående. En løsning er at staten kan få igjen utbytte ved å gå inn med kapital i små norske firmaer som viser seg kommersielt lønnsomme. Dette har vi mange tanker rundt, sier Bekkemellem.

Regjeringen sier videre at de vil «bidra til en mer helhetlig og pasientvennlig legemiddelpolitikk gjennom en ny legemiddelmelding» og at de skal «gjennomgå apotekavansen».

Vil fase inn medisiner raskt
For å sikre pasienter rask tilgang til nye legemidler, ønsker Bekkemellem å unngå venteprosesser som i dag.

– Medisiner som er godkjent hos legemiddelmyndighetene i Europa bør kunne komme raskt ut på det norske markedet, noe Høyre og Frp har respondert positivt på.

Hun mener legemiddelsatsing er en «vinnersak» for den kommende helseministeren.

– Muligheten til å redde liv, samtidig som man skaper vekst og arbeidsplasser, er undervurdert. Tenker man langsiktig, vil man også kunne spare samfunnet for store utgifter.

Relaterte saker
– Frykten for legemiddelindustrien hemmer

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!