Blodtrykksstudier var forskningsfusk

En kjent svensk kardiolog er medforfatter på to studier der data skal ha blitt manipulert.  – Jeg kan ikke skjønne annet enn at denne saken må være utrolig flau for ham, sier norsk kardiolog.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Data i to japanske studier av blodtrykkssenkende medisin skal ha blitt manipulert, og den kjente svenske kardiologen Björn Dahlöf er medforfatter i begge studiene.
Publisert i The Lancet og European Heart Journal
Det var undersøkelser ved Jikei-universitetet i Tokyo og universitetet i Kyoto som avdekket at data for Novartis valsartan (Diovan) i to studier har  har blitt manipulert, skriver den svenske Läkartidningen.
Studiene ble publisert i 2007 i The Lancet og i 2009 i European Heart Journal, og er svært like hverandre når det gjelder både resultater og hvordan de er utført.
Les også: Jukse-aksept blant norske doktorgradsstudenter
I begge studiene fikk 3000 japanere som hadde fått behandling mot høyt blodtrykk en tilleggsbehandling med enten valsartan eller en annen blodtrykkssenkende behandling som ikke var såkalte angiotensinreseptorblokkere (ARB).
Begge studiene konkluderte med 40 til 45 prosents reduksjon av risikoen for dødelige og ikke-dødelige hjerte/kar-hendelser i gruppen som fikk valsartan etter tre års behandling til tross for at blodtrykket ikke var ulikt mellom gruppene.
– Føyer seg pent inn i rekken av falske studier
– Dette  føyer seg dessverre pent inn den stadig økende rekken av falske studier. Det som er mest interessant, er hvordan en kjent forsker som Björn Dahlöf har satt sitt navn på disse studiene, sier hjertespesialist og fagmedisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.
– Det synes å være et nokså vanlig fenomen at kjente forskere setter sitt navn på juksestudier – for deretter å opptre som angrende syndere i etterkant. I artiklene beskrives det som Björn Dahlöf var helt sentral både for utvikling av protokollen, gjennomføring av studien og skriving av artikkelen. Jeg kan ikke skjønne annet enn at denne saken må være utrolig flau for ham, sier Madsen.
Dahlöf: –  Har ikke kunnet kontrollere originaldata
Björn Dahlöf sier til den svenske Läkartidningen at han ikke har kunnet kontrollere originaldatene, og bare har kunnet stole på sine japanske kolleger i så måte.
Dette angrer han på nå. – Nå kan jeg ikke garantere at det ikke har skjedd noe.
–  Mange har trodd at angiotensinreseptorblokkere (ARB) skulle ha særlig gunstige virkninger som gikk ut over den rene blodtrykkssenkende virkningen – og disse studiene som nå trekkes var med på å befeste denne holdningen. Det er vel mindre og mindre som tyder på at det riktig, sier Steinar Madsen til Dagens Medisin.
80.000 norske pasienter bruker legemidlene
I Norge finnes Valsartan i fire ulike varianter: valsartan, valsartan og hydroklortiazid, valsartan og amlodipin og valsartan, amlodipin og hydroklortiazid.
Litt over 80 000 pasienter brukte disse legemidlene i Norge i 2012.
Japansk hovedforfatter fikk sparken
I Kyoto Heart Study har utredningen gransket journalene for 223 tilfeldig utvalgte pasienter, og blant dem funnet 34 tilfeller av kliniske data som er manipulert, og som overdriver hjerte- og karhendelsene i sammenligningsgruppen – og eliminerer dem i valtarsan-gruppen.
Tidsskriften European Heart Journal har trukket studien, og hovedforfatteren har fått sparken fra jobben ved universitetet i Kyoto. Tidligere i år er fire vitenskapelige artikler som er skrevet av Hiroaki Matsubara, blitt inndratt på grunn uredelighet i forskningen, ifølge Läkartidningen.

Powered by Labrador CMS