Slik argumenterer Lindberg

Fedon Lindberg mener det er et problem at kreftforskere interesserer seg for lite for kosthold.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Foto: Målfrid Bordvik

– Det er ikke små mengder sukker i kosten som vi vil til livs. Det er å få frem forståelsen at et kosthold med stor glykemisk belastning er et problem, både på grunn av selve blodlukosestigningen og den påfølgende insulinstigningen, sier indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

– Enda viktigere, og uansett faglig uenighet om enkeltfaktorer, er det et stort problem at kreftpasienter ikke får nok og konkret veiledning i forhold til kosthold og livsstil. Det er ikke slik at onkologene må gjøre dette, men de må snakke om det og rutinemessig henvise til andre, for eksempel ernæringsfysiologer eller kreftsykepleiere med interesse og kunnskap om dette, sier Lindberg. 

Han  nevner følgende forskning som eksempler:

http://cancerres.aacrjournals.org/content/early/2011/06/10/0008-5472.CAN-10-3973

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1819381/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7759747

* Sammenheng mellom høyglykemisk-insulinogent kosthold og tilbakefall av tykktarmskreft

* Studie som konkluderer med at kosthold med høy glykemisk belastning øker risiko for bukspyttkjertelkreft

* Meta-analyse som viser at høy GI mat er forbundet med økt brystkreftrisiko

* Økt risiko for prostatakreft med høyglykemisk kost

* Rapport fra American Institute of Cancer Research om økt risiko for livmorhalskreft med høyglykemisk kosthold 

Dyreforskning
– Det er riktig at det meste vi vet om sammenhengen mellom blodglukose/insulin og kreft kommer enten fra basalforskning, dyreeksperimentelle studier og epidemiologisk forskning. Det finnes få humane studier, som egentlig er rart ettersom kreft er dødsårsak nummer to i Norge og den vestlige verden, sier Lindberg. 

Han mener det er et problem at det forskes lite på denne tematikken.

– Slik forskning må finansieres av det offentlige, ettersom det ikke finnes økonomiske interesser bak. Da må også onkologforskere vise interesse for slik forskning, noe som ikke ser ut til å være tilfellet i dag, sier han.

Les innleggene til Fedon Lindberg:

Er komplementær kreftbehandling i Norge umulig?

Hva er koblingen mellom raske karbohydrater og kreft?

Powered by Labrador CMS