Ungdom som søker helsehjelp dropper oftere ut av skolen

16-åringer som ofte oppsøker skolehelsetjenesten, har større risiko for å droppe ut av videregående skole.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette viser en ny studie fra Universitetet i Oslo, som nylig er publisert i British Medical Journal.

Forskerne har sammenlignet data for 13.964 norske 10.-klassinger fordelt på seks ulike fylker.
– Konklusjonen er at ungdom som søker hjelp hos visse helsetjenester, kan være i fare for å droppe ut av videregående skole senere. Helsearbeidere bør være spesielt oppmerksomme på dem som oppsøker helsetjenester hyppig, og tilby oppfølging ved behov, skriver Lisbeth Homlong, stipendiatved avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, i artikkelen.

Gutter mest utsatt
Av alle de undersøkte 15–16-åringene, hadde 29 prosent ikke fullført videregående skole fem år senere. Ungdommene som ofte hadde oppsøkt skolehelsetjenesten eller helsestasjoner for ungdom, hadde høyere frafall enn dem med ingen eller moderat bruk. Det samme gjaldt ungdom henvist til psykisk helsevern.

Tenåringene som hadde søkt helsehjelp på helsestasjon mer enn fire ganger, hadde høyeste odds for å falle ut av skolen.  Dette gjaldt for 71 prosent av guttene og 48 prosent av jentene. Et gjennomgående trekk er at flere gutter enn jenter falt ut av skolen, viser studien.

Positivt med besøk hos fastlegen
Forskerne justerte for sosiodemografiske bakgrunnsvariabler ved hjelp av en multippel logistisk regresjonsanalyse.

Imidlertid oppdaget forskerne at gutter som regelmessig oppsøkte allmennlege, hadde 30 prosent mindre sjanse for å feile i å gjennomføre videregående skole. Forskerne mener derfor at et stabilt og regelmessig forhold til allmennlege kan virke beskyttende.

Powered by Labrador CMS