Helseminister Jonas Gahr Støre bevilger 100 millioner kroner ekstra til forskning ved de regionale helseforetakene i regjeringens siste statsbudsjett. Foto: Rune Thorstein

Gir 100 millioner til sykehusforskning

Helseminister Jonas Gahr Støre varsler «tidenes beste sykehusbudsjett» når de rødgrønne legger frem sitt siste forslag til statsbudsjett.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I budsjettet, som legges frem mandag 14. oktober, økes bevilgningen til forskning i de regionale foretakene med 100 millioner kroner.

- Vi legger frem et komplett budsjett med en betydelig økning til sykehussektoren. Jeg har vært opptatt av å understøtte sykehusenes rolle i forskning, og har valgt å tydeliggjøre 100 millioner kroner til dette formålet, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Dagens Medisin.

Disse forskningsområdene får et løft:

  • Hjerte og kar
  • Muskel og skjelett
  • Alvorlige psykiske lidelser
  • Kreft
  • Nevrologiske sykdommer (inkl. demens)
  • Helsetjeneste

- I tillegg løfter vi frem smerte og utmattelsessykdommer (ME, borreliose, fibromyalgi), som er et stort område som forårsaker mye lidelse, sier Støre.

Satsingsområdene er foreslått av Nasjonal samarbeidsgruppe for helseforskning (NSG), og midlene skal fordeles ut til sykehusene basert på sykehusenes satsingsområder.

Beskyldt for snubletråder
- Hvorfor kommer satsingen nå, bare uker før regjeringen har varslet sin avgang?

- Ap har gitt signal om løft for sykehusene, og statsbudsjettet for 2014 ble ferdig i august-september. Vi legger frem dette budsjettet, setter en retning og jeg håper en ny regjering vil stå ved satsingen i et eventuelt alternativt budsjett. Vårt budsjett vil være tidenes beste sykehusbudsjett, i tråd med løfter i valgkamprn med blant annet føringer på forskning og opptrapping av rusbehandling,

Kort tid etter valgnederlag ble de rødgrønne beskyldt for å legge ut snubletråder, det vil si føringer i statsbudsjettet som gjør livet vanskeligere for etterfølgerne. Regjeringen har allerede «kapret» borgerlige hjertesaker ved å servere kraftige kutt i både formueskatten og arvearvgiften i neste års budsjett.

Ekstrabevilgningen til sykehusforskning kan gi en situasjon der innovasjonspartiene Høyre og Venstre må kutte i regjeringenes forskningssatsing.   

Tror på tverrpolitisk enighet
- De vanlige spillereglene er at en ny regjering tar tak i den avgående regjeringens budsjett og gjør endringer. Det må vi respektere, men jeg håper de vil stå ved dette, som jeg tror det kan være tverrpolitisk enighet om.

- Utfordringen er å finne pengene. Vi har funnet pengene, men det gjenstår å se om de vil prioritere noe annet.

- Hvordan har dere funnet pengene?

- Vi har ikke prioritert milliarder i skattekutt. Dette er tatt ut fra fellesskapets kake, og prioritert etter behov for nye satsinger, sier Støre.

- Forskningssuksess er underkjent
Ifølge helseministeren har de rødgrønnes sykehusmodell allerede styrket sykehusforskningen.

- I dag er det forskning ved alle helseforetak, slik var det ikke i 2002. Forskningsinnsatsen i sykehusene er den minst omtalte og underkjente kvaliteten ved de siste årenes utvikling, påpeker Støre.

- Jeg vil berømme helseforetakene for at de har prioritert dette. Forskning har økt betydelig og har høy kvalitet, blant annet er det en kraftig økning i doktorgrader, sier Støre.

Powered by Labrador CMS