Disse medisinene skal vurderes

Bestillerforum har besluttet at en rekke nye, kostbare legemidler skal prioriteres for nasjonal metodevurdering. Se listen her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Slik ble sakene vurdert:

Sendes til hurtig metodevurdering:Teriflunomide (Aubagio) - MS Pertuzumab (Perjeta) - brystkreft Dimetylfumarat (Tecfidera) – MS Trastuzumab emtansine (Kadcuyla) - brystkreftSerelaxin - hjertesvikt Everolimus (Afinitor) - brystkreftEribulin (Halaven) - brystkreft Traztuzumab - ventrikkelkreftEnzalutamide - prostatakreftAlfaradin - prostatakreftTafinlar (dabrafenib) kost-nyttevurderingXtandi (enzalutamid) kost-nyttevurderingAflibercept (Zaltrap) i kombinasjon med FLIRI for andrelinjebehandling ved mCRCSerummarkøren S100B som alternativ til CT ved diagnostisering av lettere hodeskaderRenal nerveablasjon ved behandlingsresistent hypertensjon Sendes til fullstendig metodevurdering: Fosterdiagnostikk basert på analyse av fritt fosterDNA i den gravides blodAlternativer for helplasma for transfusjon til pasienterVideresendes for beslutning uten metodevurdering:Cabazitaxel - prostatakreftTrastuzumab til subkutan (SC) injeksjon - kost-nyttevurderingBruk av sædvask i forbindelse med assistert befruktning - saken utsatt, ber om utvidet og oppgradert saksdokument

De regionale helseforetakenes Bestillerforum møttes torsdag ettermiddag for å behandle de første forslagene til nasjonal metodevurdering.

På forhånd var det kommet inn 23 forslag til nasjonal metodevurdering til sekretariatet i Helsedirektoratet. 18 forslag gjaldt nye legemidler, hvorav fire var parallelle forslag. Fem forslag gjaldt medisinsk utstyr og prosedyrer.

– Vi har vurdert om medikamentene og metodene er egnet for metodevurdering, og om metodevurderingene skal være hurtig eller fullstendig, sier lederen for Bestillerforumet, Alice Beate Andersgaard.

En hurtig metodevurdering som skal gjennomføres i løpet av 180 dager, skal vurdere effekt, sikkerhet, kostnadseffektivitet, budsjettvirkninger, opplæring og kompetanse. De fleste sakene er sendt til hurtig metodevurdering.

Fosterdiagnostikk til fullstendig vurdering
To saker sendes til fullstendig metodevurdering, blant annet fosterdiagnostikk basert på analyse av foster-DNA i den gravides blod.

– Dette er en ny metode innenfor et komplekst felt, og det er viktig å foreta totalvurderinger som også omfatter etikk, juss og samfunnsmessige konsekvenser.

En fullstendig metodevurdering kan ta inntil et år.

I to av sakene fant ikke Bestillerforum at det var nødvendig med metodevurdering overhodet, det gjelder legemidlene Trastuzumab og Cabazitaxel.

– Preparatene har tilstrekkelige vurderinger fra tidligere, så disse sakene sendes direkte til de regionale helseforetakene.

Sædvask utsatt
For metoden «bruk av sædvask i forbindelse med assistert befruktning» valgte Bestillerforum å utsette saken, og be om et utvidet og oppgradert saksdokument.

– Det kom frem nye momenter som må vurderes, sier Andersgaard.
Bak forslagene står interesseorganisasjoner, legemiddelfirmaer, sykehus, Statens Legemiddelverk og Helsedirektoratet.

Beslutningene tas i RHF
Etter at Bestillerforum har tatt sine avgjørelser, vil oppdraget med å gjennomføre metodevurderingene, overlates til Statens legemiddelverk eller Kunnskapssenteret.

Når de nasjonale metodevurderingene er gjennomført, vil beslutningen bli tatt i de regionale helseforetakene.

Forumet, som bestemmer hvilke metoder som skal vurderes, består av fagdirektørene i de fire regionale helseforetakene (RHF) og to representanter fra Helsedirektoratet. Legemiddelverket og Kunnskapssenteret er observatører.

Venter ikke køer
På helseøkonomisk fagdag tirsdag denne uken ble Helsedirektoratet konfrontert med om produkter vil bli liggende i kø hos Bestillerforumet. Seniorrådgiver Øyvind Melien i Helsedirektoratet avviste at det vil bli et problem.

– Det blir månedlige møter i Bestillerforum, og forslagene er betydelig færre allerede i andre runde, sa Melien.

Neste møte er fastsatt til 21. oktober, der tre forslag skal behandles. Neste frist for å melde inn forslag, er 4. oktober. Disse forslagene kommer til vurdering i Bestillerforum den 18. november.

Powered by Labrador CMS