Diabeteslegemiddel økte dødelighet

Dødeligheten økte med 58 prosent når diabeteslegemidlet sulfonylurea ble brukt i førstelinjebehandling av type 2-diabetes, i stedet for metformin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BARCELONA: Forfatterne av studien, som legges frem på diabeteskongressen EASD2013 i Barcelona torsdag, sier man nå må revurdere bruken av legemidlet.
Omdiskutert
Bruken av sulfonylurea har vært omdiskutert i mange år og resultatene fra ulike studier har vært sprikende.
Pasienter som fikk sulfonylurea, hadde høyere dødelighet enn de som fikk metformin, fant studien.
Sulfonylurea, i Norge kjent som glibenklamid, glipizid og glimepiride, er spesielt vanlige som førstelinjebehandling i vestlige land:  I England får sju prosent av type 2-diabetikerne dette medikamentet som førstelinjebehandling, og behandlingen ble introdusert på 1950-tallet.
Metformin førstevalg i Norge
I Norge er imidlertid metformin anbefalt som førstevalg.
Metformin er en av de vanligste antidiabetika, i behandlingen av pasienter med type 2- diabetes, og brukes spesielt hos overvektige.
Studien omfatter over 90.000 pasienter, der 76.811 pasienter fikk metformin som førstelinjebehandling og 15.687 pasienter fikk sulfonylurea.
Norsk professor: Kan ikke trekke slutninger
Professor og avdelingsleder ved Endokrinologisk avdeling, Oslo universitetssykehus, Kåre I. Birkeland, presiserer at han uttaler seg på bakgrunn av kun å ha lest pressemeldingen om studien, ettersom selve studien og konklusjonen først legges frem torsdag ettermiddag.
Birkeland viser til at dette er en observasjonsstudie, basert på et register.
– Det er også tidligere publisert tilsvarende resultater og det er en stor diskusjon hvorvidt sulfonylurea er årsak til den økte dødeligheten, sier Birkeland til Dagens medisin.
Mer hjertesykdom?
Han mener man ikke  kan trekke slutninger om årsakssammenhenger fra slike observasjonsstudier.

–  Da trengs randomiserte, kontrollerte studier. De studiene som er tilgjengelige av dette slaget støtter ikke en slik konklusjon. Det kunne for eksempel være at de pasientene der legene valgte å starte med sulfonylurea hadde mer hjertesykdom enn de hvor legene valgte metformin, ettersom hjertesvikt vanligvis oppfattes som en grunn til ikke å bruke metformin. Hvis dette skulle være tilfelle, er det å vente at pasientene som får sulfonylurea, har økt dødelighet, sier Birkeland.
Onsdag ble design og startdata for den såkalte CAROLINA-studien presentert i Barcelona. Den sammenligner sulfonylurea og et nytt legemiddel, linagliptin.
– Om noen år vil vi få svar på om sulfonylurea øker dødeligheten her – men da ikke sammenlignet med metformin, sier Birkeland.
Anerkjent register
Bruken av sulfonylurea i Norge nådde toppen i 2009 med 47 349 pasienter og falt i 2012 40.586 pasienter.

Dette opplyser fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Han viser at dataene i studien kommer fra et anerkjent pasientregister i England.
 – Studien omfatter et stort antall pasienter og med en gjennomsnittlig oppfølgingstid på 3 år kan vi gå ut fra at resultatene er rimelig pålitelige. Registerstudier vil ofte ikke ha den samme beviskraft som en randomsiert studie, men kan på den annen side gi viktig informasjon om hva som skjer i det virkelige liv, sier Madsen til Dagens Medisin.

Riktig anbefaling

–    I Norge har vi en klar anbefaling om at metformin bør være førstevalg, og det ser dermed ut til å være en helt riktig anbefaling. Det er nok et lite antall pasienter som får sulfonylurea som førstevalg i Norge, og resultatene av studien vil derfor ikke få så stor praktisk betydning her hjemme. Det mer vidtrekkende spørsmålet om plassen til sulfonylurea i behandlingen av diabetes type- 2som tillegg til annen behandling, gir denne studien ikke svar på, sier Madsen.
Les abstract

Powered by Labrador CMS