Sosiale relasjoner påvirker blodsukkerkontroll

Livskvalitet og sosiale relasjoner forklarer nesten 20 prosent av variasjonen i blodsukkerkontroll, målt ved HbA1c.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forsker Lene Eide Joensen ved Steno diabetessenter i Gentofte i Danmark. Foto: Lisbeth Nilsen

BARCELONA: Dette viser resultatene fra en dansk undersøkelse som ble presentert på EASD tirsdag ettermiddag.
Dataene er hentet fra en spørreundersøkelse med svarrespons på 67 prosent. Snittalderen for dem som deltok, var på 51,6 år, og mer enn seks av ti oppga at de hadde komplikasjoner av sin diabetes.
Livskvalitet
Såkalte strukturelle sosiale relasjoner, ikke å ha en partner eller å se familien mindre enn én gang i måneden, hadde signifikant sammenheng med variasjonen i HbA1c – som er et mål for blodsukkerkontroll.
Livskvalitet forklarte 17,4 prosent av denne variasjonen, omtrent like stor andel som stress i forhold til sykdommen (følelsemessig, fysisk og håndtering av diabetes).
Mye annet påvirker
Forsker Lene Eide Joensen ved Steno diabetessenter i Gentofte i Danmark, sier at funnene er omtrent på linje med andre sammenlignbare studier.
– Livskvalitet og sosiale relasjoner har en viss betydning, men ikke store nok til at det kan forutsi variasjonen i blodsukkerkontroll. Studien vår viser også at det må være mange andre faktorer som forklarer variasjonen i HbA1c, for eksempel medikamentell behandling, sier Lene Eide Joensen til Dagens Medisin. 
Det sosiale forklarer mer
Hun sier det sosiale forklarer mer enn det emosjonelle i forhold til blodsukkerkontroll.
– Strukturelle sosiale relasjoner, som det å ha en partner eller treffe venner jevnlig, er viktigere enn funksjonelle nettverk.

Hadde du trodd at livskvalitet skulle forklare mer?
– Ja, kanskje hadde jeg trodd det. Men målene vi har brukt for sosial støtte, har ikke omfattet praktisk støtte og sosial støtte i form av informasjon. Hadde vi tatt med dette, ville vi kanskje ha sett at livskvalitet forklarer noe mer av variasjonen i HbA1c, svarer Joensen.

Powered by Labrador CMS