«Jeg har fått et nytt liv, doktor!»

Han ser på meg og er lettet og glad, men jeg kan også spore en bitterhet i ansiktet. «Hvorfor har ingen gitt meg dette legemiddelet før, tror du?»

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Alexander Wahl, fastlege, spesialist i allmennmedisin og redaktør for primærhelse i Helsebiblioteket.no
Tore er i begynnelsen av 30 årene og har en lang og plagsom sykehistorie. Fra 10-årsalderen har han vært plaget med kroniske munnsår. Til tider har han ikke fått i seg næring – og det har vært vanskelig å snakke: Det har vært vanskelig å være Tore i sosiale settinger.
Han har vært mange ganger til legebesøk og blitt vurdert av de beste spesialistene i landet. Han har fått tabletter som demper immunforsvaret (Prednisolon), men munnen var fortsatt full av sår – aftøs stomatitt – da han kom til meg første gang.
MEDISINSKE BIBLER. Jeg er ikke spesialist i munnsykdommer, og jeg visste ikke umiddelbart hvordan Tore kunne hjelpes. Heldigvis er jeg godt orientert i elektroniske oppslagsverk – slik at jeg kunne lete etter svar.
I 2006 ble Helsebiblioteket.no opprettet for å samle kvalitetssikret informasjon for å fremby den gratis for norsk helsepersonell. Med offentlige midler kjøper vi nasjonal tilgang til noen av verdens beste oppslagsverk, databaser og mer enn 3000 medisinske tidsskrifter. Fra 2010 kan alle med norsk nettilgang fritt komme til i oppslagsverkene Uptodate og Best Practice.
I begynnelsen av 1500-tallet gjorde Gutenberg og Luther det mulig for Hvermansen å lese bibelen og tenke selv. I dag ligger de medisinske biblene fritt tilgjengelige for alle på Helsebiblioteket.no
FASTLEGENS ANSVAR. Riktig nok utgjør det medisinske fagspråk på engelsk en barriere for pasienten, men mange kan nok orientere seg rimelig bra. Om man har en alvorlig eller kronisk sykdom, har man en sterk motivasjon – og rikelig med tid. Er fagspråket komplisert, kan man ta utskrift fra et kapittel og ta den med til fastlegen for samtale og vurdering.
Tore er ingen vanlig pasient i en fastlegehverdag, men han er ikke alene om å ha en sjelden tilstand. Nesten alle med sjeldne tilstander har sitt første møte med helsevesenet hos fastlegen sin. Det er fastlegens spesifikke ansvar å skjønne at pasienten bør utredes nærmere.
Selv om man blir henvist til spesialister, er det fortsatt et knippe pasienter i enhver fastlegepraksis som går ubehandlet, underbehandlet eller udiagnostisert.
HJERNEN – IKKE ALENE. Uptodate er et enormt medisinsk oppslagsverk med nesten 100.000 oppslagsider. Selv om jeg har spist mye god i mitt liv, kan jeg ikke huske alt jeg har spist. Slik forholder det seg også med min medisinskfaglige hukommelse: Jeg klarer ikke å huske alt jeg har lest.
Men en stor forskjell ifra gårsdagens praksis er at jeg kan slå opp på Helsebiblioteket.no. Hjernen er ikke lenger alene: I løpet av to minutter fant jeg frem til nye behandlingsforslag for min pasient (Kolkisin). Tore er nå nesten frisk og spør meg hvorfor han ikke har fått hjelp før. Jeg svarer så godt jeg kan på vegne av vår stand, men tenker samtidig at alle leger – spesialister og allmennleger – burde bli flinke til å bruke de fantastiske verktøyene vi har fått gratis tilgjengelig.
Om vi ikke gidder det, blir vi tvunget til det når pasientene selv kommer med utskriftene fra oppslagsverkene.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2013

Powered by Labrador CMS