Kreftleger avviser «kreftdiett»

– Vi har vært for lite opptatt av kostholdsråd, innrømmer lederen for kreftlegenes forening. Men kreftlegene vil ikke advare pasientene mot sukker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Andreas Stensvold, leder for Norsk onkologisk forening, vil ikke kategorisk fraråde kreftpasienter å innta sukker. Foto: Vidar Sandnes

Kostholdsekspert Fedon Lindberg mener norske kreftleger henger etter når det gjelder å gi pasientene oppdaterte kostholdsråd.

– Det kommer stadig ny forskning som viser sammenhenger mellom kosthold, livsstil og kreft, både når det gjelder forebygging og behandling. Hvorfor tar ikke onkologer slik forskning innover seg og anvender den i praksis? spør Lindberg i en kronikk i Dagens Medisin.

«Vi kan bli bedre»
Andreas Stensvold, leder for Norsk onkologisk forening, vedgår at norske kreftleger kan bli bedre til å informere pasientene om kosthold.
– Vi har vært for dårlige til å gi informasjon om kosthold, det kan vi ta selvkritikk på. Men vi er mer bevisst på dette nå enn for ti år siden.

– Det beste rådet en kreftlege kan gi sine pasienter, er å spise mer frukt og grønt, tilføyer Stensvold.
Pasientgråt etter brusdrikking
– De generelle kostholdsrådene gjelder – det er ingen holdepunkter for en egen kreftdiett. Det er heller ingen holdepunkter for at sukker i seg selv er kreftfremkallende. Men vi vet at fedme i seg selv er en risikofaktor for å utvikle kreft, og at sukkerinntaket i befolkningen generelt er for høyt, sier Stensvold.
Han mener udokumenterte kostholdsråd kan virke mot sin hensikt, og gi unødvendig skyldfølelse.
– Jeg har hatt pasienter på poliklinikken som har grått fordi de har tatt en cola, sier Stensvold, som ikke ber pasienter kategorisk om å holde seg unna sukker.
- Spis fornuftig
Det gjør heller ingen av de andre kreftlegene Dagens Medisin har vært i kontakt med.
– Det er ingen holdepunkter for at sukker i seg selv har noen betydning verken for utvikling eller spredning av kreft. Tre av verdens største kreftsykehus, MD Anderson Cancer Center, Moffitt Cancer Center og Mayo Clinic, tilbakeviser på sine nettsider en slik sammenheng, og kaller det en myte, sier Steinar Aamdal, professor i onkologi ved Universitetet i Oslo.
– Jeg gir råd om å spise fornuftig og få i seg nok proteiner og vitaminer. Dette trenger kroppen i kampen mot sykdommen. Noen vil gjerne ha spesifikke råd om hva de bør spise og synes nok at anbefalingen om å spise fornuftig, er lite spenstig. Men det er ingenting som tyder på at et ekstremt kosthold har noe for seg, sier Aamdal.

Tvert imot kan det hos pasienter som orker lite mat, føre til feilernæring, påpeker han.

Vil integrere ernæring i behandlingen
– Vi har ikke belegg for at si at det går dårligere med en kreftpasient som spiser sukker. Men vi gir heller ikke råd om å spise mye sukker, sier professor Stein Kaasa ved St. Olavs Hospital.
Han er imidlertid enig med kronikkforfatterne i at det burde være mer fokus på ernæring.
– På St. Olavs prøver vi å inkludere ernæring i våre standardiserte pasientforløp. Vi følger pasientens vekt, gir ernæringsråd og tilbud om ernæringstilskudd som en integrert del av behandlingen, sier Kaasa.
Forsker på kreft og omega-3
God ernæring er viktig i alle faser av en kreftsykdom, påpeker Kaasa.
– Er man godt ernært før en operasjon, er det mindre sannsynlighet for komplikasjoner. Man kommer seg raskere og det er mindre fare for infeksjon. God ernæring er også viktig for å komme seg gjennom cellegift og strålebehandling.
– Man bør spise vanlig mat og passe på å få i seg nok kalorier. Har man dårlig matlyst, bør man få råd om å spise mat man liker, men som inneholder nok kalorier og riktig næringsstoff. Pasienter som ikke får i seg nok næring, bør få ernæringsdrikker som supplement.
På St. Olavs forskes det på hvilken effekt omega-3 og ernæringstilskudd kan ha på kreftpasienter.

Powered by Labrador CMS