Indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg mener norske kreftleger bør gi pasientene sine bedre kostholdsråd. Foto: Målfrid Bordvik

- Kreftleger bryr seg ikke om kostholdsråd

Brystkreftpasient Lisbeth Pettersen og kostholdsekspert Fedon Lindberg etterlyser kostholdsråd til kreftpasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Lisbeth Pettersen la om kostholdet da hun fikk brystkreft for to år siden. Foto: Målfrid Bordvik

- Da jeg ble kreftpasient selv, ble jeg forbauset over hvor stor avstand det er mellom rådene man får som pasient, og hva ny forskning sier om forebygging og behandling av kreft, sier Lisbeth Pettersen, som arbeider som mindfulnesspaltist.

- Det er ekstremt viktig å styrke immunforsvaret slik at man unngår spredning, som er en langt alvorligere diagnose enn lokal kreft. Her er det mye vi kan gjøre selv som pasienter, sier hun.

Sammen med indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg har Pettersen skrevet en kronikk i Dagens Medisin, hvor de etterlyser komplementær kreftbehandling i Norge.
Kuttet ut sukker

Høsten 2011 fikk hun brystkreft, og gikk gjennom brystbevarende kirurgi og cellegift. Hun ble så svak av cellegiften at hun valgte å fjerne hele brystet i stedet for strålebehandling. Da hun spurte legen om hva hun kunne gjøre for å hindre at sykdommen skulle spre seg, fikk hun beskjed om å leve normalt, spise sunt og trene.
- Det var ingen kreftleger som advarte meg mot sukker, selv om forskning viser at kreftceller elsker sukker. 
Pettersen kontaktet selv Lindberg, og valgte å endre kostholdet slik at hun får i seg minst mulig sukker. Hun spiser bær heller enn frukt, og prøver å unngå pasta, hvete, ris og poteter. Hun reagerer på at kreftleger ikke er mer offensive med å gi kostholdsråd til sine pasienter.
- Tvert imot er kafeer som bugner av boller og kaker det første som møter kreftpasienter på Ullevål og Radiumhospitalet. Hvorfor tilbyr de ikke bær, grønnsaksjuice og råsalat? spør Pettersen. 

- Behandlingen er for snever
Hun får støtte fra Fedon Lindberg, som mener dagens kreftbehandling er for snever.
- Når det gjelder behandling og sekundærforebygging av kreft, har onkologene en svært begrenset verktøykasse. De tror blindt på cellegift og stråling, som er det eneste som tilbys, sier Lindberg.
Han mener alle kreftavdelinger burde tilby en tverrfaglig behandling hvor help til bedre kosthold, fysisk aktivitet, mestring av stress og bedre søvn inngår.
- Kreftceller lever utelukkende av anaerob fermentering av glukose. Jo mer sukker og karhohydrater man spiser, desto mer fores kreftcellene. Reduserer man blodsukkerbelastningen kraftig, premierer man derimot de normale cellene og gjør livet vanskeligere for kreftcellene.
- Pasienten er del av løsningen
- Dette er kunnskap som det norske helsevesenet har tatt for lite inn over seg. Leger bryr seg i liten grad om å formidle det på en konkret måte slik at pasientene kan nyttiggjøre seg av det, sier Lindberg.
Han mener en holdningsendring må til, og at leger må fremme en helhetlig behandling der pasienten selv inngår som en del av løsningen.
- Onkologer bør formidle at det spiller en rolle hva man putter i seg og hvordan man lever for øvrig. Man bør ikke overlate til pasientene, som allerede er fysisk og psykisk nedbrutt, å finne ut av det på egenhånd.

Powered by Labrador CMS