Sa ja til screening

Flere rådsmedlemmer var kritiske, men Rådet for prioritering vedtok å HPV-teste norske kvinner mellom 34 og 69 år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BODØ: Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenesten sa mandag ja til å screene norske kvinner med HPV-test i stedet for cytologisk undersøkelse.
- Kvinner må informeres godt
Kreftforeningens leder Anne Lise Ryel sier det nå er viktig at kvinner får god informasjon:
–  Vi vil avdekke mer kreft, og vi vet at for få møter opp til screening. Da er det interessant at for eksempel hjemmetester kan bli aktuelt her, sier hun.
–  Samtidig ser jeg at de som stiller spørsmål ved om dette fører til overdiagnostikk og overbehandling har et poeng, men dette er en diskusjon man alltid har hatt ved innføring av andre typer screeninger. Her er det viktig at kvinner får forståelig og trygg informasjon, sier Ryel til Dagens Medisin.
Blant de kritiske røstene på Rådets møte mandag, var blant andre kommunelege i Kristiansand, Vegard Vige. Han stilte seg tvilende til om man har nok informasjon til å gjennomføre screeningen.
Forskning eller ikke?
Magne Nylenna, direktør for Kunnskapssenteret, og på møtet som observatør for sekretariatet, var sterkt kritisk til at Helsedirektoratet har presisert at screeningen ikke skal omtales som et forskningsprosjekt, men som en del av helsetjenesten som skal evalueres i ettertid.
Ryel framholdt i diskusjonen i forkant av vedtaket, at hun mener at det viktige er at man tester dette ut i de fire fylkene slik at man ser hvordan dette faktisk fungerer.
- Dette er ikke en diskusjon om vi skal ha screening eller ikke – det er et spørsmål om ny metodikk. Vi skal teste ut noe vi av mange grunner tror er bedre for å vite hundre prosent om vi skal gå for dette, sa hun.
De fire fylkene som blir pilotfylker for denne screeningen er Rogaland, Hordaland samt Nord- og Sør-Trøndelag.
Rådsmedlemmene tok også opp bekymringer blant annet knyttet til informasjon, samtykke og oppmøte til screening.

Powered by Labrador CMS