Foto: Colourbox

Tilfeldigheter avgjør kreftprioritering

Både medisinsk sjef ved Unilabs og lederen av Norsk radiologisk forening mener det er umulig å vite hvilke pasienter som bør prioriteres i køen. Kvinner som har kjent en kul i brystet, kan vente i opptil fire uker på mammografitime.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Se også: Vil ha ned ventetiden
Se også: Flere som betaler selv
Det private røntgeninstituttet Unilabs Norge plukket ut 26 tilfeldig valgte henvisninger der radiologisk undersøkelse hadde avdekket kreft, samt 26 tilfeldige henvisninger der radiologi viste normale funn. Halvparten av de 52 henvisningene viste seg å være kreft. Ti radiologer ble bedt om å plukke ut de henvisningene de mente burde prioriteres.
De beste radiologene traff riktig for 16 av de 26 henvisningene hvor pasienten hadde kreft. Hvert krefttilfelle ble i gjennomsnitt plukket ut som en prioritert henvisning av 57 prosent av radiologene.
- Dette viser at det er en umulig oppgave for oss å overholde prioriteringsforskriften, som sier at de med alvorlig sykdom skal prioriteres, sier medisinsk sjef Tor Ole Kjellevand i Unilabs Norge til Dagens Medisin.
For dårlige henvisninger
Han legger til at personer med kreft lett kan havne på en uprioritert liste, og at de lange ventetidene for radiologiske undersøkelser kan føre til at de får en forsinket diagnose.
Henvisningene gjaldt MR-, CT- eller ultralydundersøkelse. Kjellevand forteller at han ikke vet hvor mange av de 26 krefttilfellene som var prioriterte henvisninger.
- Hvorfor er det vanskelig å skille ut hvem som bør prioriteres?
- Dels skyldes det at dette i seg selv er vanskelig å fange opp av primærlegen. Det er de færreste krefttilfellene som har åpenbare symptomer på alvorlig sykdom. Dels skyldes det mangelfulle henvisninger. Noen av pasientene som viste seg å ha kreft, kunne ha vært lettere å plukke ut som prioriterte dersom henvisningene hadde vært bedre, sier Kjellevand, som understreker at Unilabs undersøkelse langt ifra er en vitenskapelig studie.
Tilfeldig
Også lederen av Norsk radiologisk forening, overlege Gaute Hagen ved OUS Rikshospitalet, mener prioriteringen blir tilfeldig. Han er klar på at ventetidene for radiologiundersøkelser må ned, spesielt for uprioriterte.
- For eksempel må uprioriterte pasienter ved Rikshospitalet vente til neste år før det er ledig time til for eksempel MR av hjertet. Generelt sett er dette en vanskelig problemstilling. Åtte av ti som henvises til en radiologisk undersøkelse, er friske. I etterpåklokskapens lys kan det være lett å si at en undersøkelse var unødvendig. Men dette er vanskelig vitenskap, og utvelgelsen av prioriterte pasienter blir tilfeldig, sier Hagen.
Har fått bekymringsmelding
Lederen for radiologene sier at ventetidene bekymrer klinikerne.
- Foreningen har nylig mottatt en bekymringsmelding fra leger ved OUS, som forteller om det de mener er uforsvarlig lange ventetider på radiologiske undersøkelser, sier Hagen.
- Hva med ventetiden for de prioriterte?
- Vitenskapelig er det vanskelig å påvise at å vente to ekstra uker, vil påvirke prognosen, men det er selvfølgelig en stor mental påkjenning, svarer Hagen.
Mammografi
Kvinner med mistanke om brystkreft kan risikere å vente opptil fire uker på mammografi. Alle oppgitte ventetider på nettsiden frittsykehusvalg.no skal være ventetider for uprioriterte pasienter. Ved de fleste stedene er det tilleggsinformasjon som sier at prioriterte pasienter får raskere time.
Pr. 5. september varierer ventetiden fra 2-13 uker, og syv av de 22 stedene som utfører mammografi har ventetid for uprioriterte pasienter på syv uker eller mer.
Lengst ventetid har Stavanger universitetssjukehus med 13 uker, fulgt av Sykehuset Innlandet Hamar med 12 uker og St. Olavs hospital med 10 uker.
Må sende noen til Oslo
Overradiograf Målfrid Dagestad Nielsen ved Brystdiagnostisk senter i Hamar bekrefter overfor Dagens Medisin at ventetiden for uprioriterte er på opptil tolv uker, og at prioriterte får time innen tre uker.
- Hva regner dere som prioriterte pasienter?
- Alle som har kjent en tydelig kul i brystet prioriteres, og spesielt hvis de i tillegg har klare tegn på mulig kreft, som inndragning av hud eller brystvorte eller væskeutsondring, sier Dagestad Nielsen.
- Er det vanskelig å tolke ut ifra henvisningene om det haster?
- Det kommer ganske tydelig frem, men her hviler det også et stort ansvar på klinikerne som henviser.
- Har dere erfaring med at noen velger å gå til privat institutt og betale selv for å korte ned ventetiden?
- Noen velger dette. Men det kan ta lengre tid for pasienten hvis pasienten først går til privat først, da det private instituttet på Hamar må videresende til sykehuset for supplerende undersøkelse som biopsi, dersom dette er nødvendig, sier Dagestad Nielsen.
Mangler radiologer
St. Olavs hospital oppgir to-fire uker ved «stor mistanke om patologi». Avdelingssjef Veronika Myhre ved sykehusets avdeling for mammografi sier at hvis henvisende lege skriver at det er stor mistanke om kreft, prioriterer St. Olavs Hospital pasienten innen én til to uker. Ved palpabel kul, men hvor mistanken om kreft er mindre, er ventetiden fra to til fire uker.
- For tiden har vi kapasitetsproblemer på grunn av mangel på radiologer. De vi ikke klarer å undersøke innen fristen, henvises til Sykehuset Levanger eller sendes til Aleris i Oslo, sier Myhre.
Venter også på MR
Også andre radiologiske undersøkelser har lange ventetider, med opptil 25 uker på landsbasis for MR for uprioriterte pasienter. Ved 35 av 47 steder var ventetiden på syv uker eller mer.
På CT må pasientene vente fra 1-17 uker, og 19 av 54 steder har ventetid på syv uker eller lengre. Ultralydundersøkelser har ventetid fra 1-20 uker, og 15 av 56 steder har ventetid på syv uker eller mer, ifølge frittsykehusvalg.no.
Se også: Vil ha ned ventetiden
Se også: Flere som betaler selv
Interessekonflikter:
Tor Ole Kjellevand oppgir at han, som medisinsk sjef i et firma som driver privat røntgen, er opptatt av at det offentlige kjøper nok radiologiske undersøkelser til å dekke behovet.
Gaute Hagen har ingen interessekonflikter.
Dagens Medisin 15/2013

Powered by Labrador CMS