Ingen bedring i slagforebygging

Bruken av antikoagulanter for å forebygge hjerneslag hos atrieflimmerpasienter, har ikke blitt bedre de siste ti årene - til tross for nye antikoagulanter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er konklusjonen i The Atrial Fibrillation General Pilot Registry, med data fra 3000 pasienter og ni europeiske land, deriblant Norge. Dataene er sammenlignet med Euro Heart Survey ti år tilbake.
Drøyt en tredel ubehandlet
Omkring 65 prosent av pasientene med atrieflimmer hadde fått behandling med antikoagulanter i pilleform, hvor K-antagonist, som Marevan er, var mest vanlig.
Andelen som fikk forebyggende behandling mot hjerneslag var omtrent like stor som for ti år siden, heter det i pressemeldingen fra European Society of Cardiology (ESC).
Færre enn én av ti som hadde fått medisin, fikk en av de nye antikoagulantene.
Kateterablasjon
Cirka 20 prosent av pasientene med anfallsvis atrieflimmer var behandlet med kateterablasjon. Høyt blodtrykk og hjertekarsykdom var vanlig, og forekom hos omkring hver fjerde atrieflimmerpasient.
Den britiske professoren Gregory Lip presenterte de første funnene fra registeret på hjertekongressen i Amsterdam tirsdag. Han fortalte at pilotstudien er en forløper til Atrial Fibrillation General Long Terme Registry som starter i oktober i år.

Powered by Labrador CMS