ØNSKER TILTAK: Paal Hestvold (f.v), Ruth Foseide Flenning, Guri Spilhaug, Anders Østrem og Knut Skyberg er blant de 60 legene som har forslag til hva helseministeren må ta tak i etter høstens valg. Foto: Vidar Sandnes

Her er rådene fra Lege-Norge

Norske leger har mange meninger om hvor det kniper i norsk helsevesen. Vi har spurt 60 leger om deres råd til den nye helseministeren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Av legene som siteres, er meningene mange og delte. Dagens Medisin har spurt leger i ulike stillinger, og fra mange kanter av landet, om hva de mener helseministeren må gripe fatt i etter valget.
Les rådene her:
60 legers råd - del 1 (Kjetil Karlsen, Johan Torgersen, Hege Gjessing, Steinar Madsen, Knut Skyberg og 25 andre)
60 legers råd - del 2 (Per Fugelli, Jørgen Skavlan, Reidun Førde, Steinar Westin, Jon Helle og 25 andre)
Tiltak for allmennleger, inkludert kommunal legevaktsordning, er en gjenganger blant flere av de spurte. Andre tar opp temaer som omhandler foretaksmodellen, byråkrati og ledelse, og like mange ønsker at IKT skal høyt opp på dagsordenen.
Har et stort engasjement
Fastlege Anders Østrem ved Gransdalen legesenter i Oslo mener at svarene Dagens Medisin har fått, avdekker et stort engasjement og viser at helsesektoren i Norge er komplisert og sammensatt:
- Det vil nok ta tid å imøtekomme alle disse rådene, tror Østrem.
Han opplever at mange politikere tenker for kortsiktig. Her må man se på helheten og trekke erfaringer fra andre land.
«Bundet opp i valgløfter»
- Utfordringen for politikerne er nok at de i altfor stor grad er bundet opp i valgløfter og sine partiprogrammer. For noen politikere kan det synes som om dette er viktigere enn å gjennomføre en politikk som er til gode for dem det gjelder, nemlig pasientene.
Østrem mener at helse- og omsorgsministeren i neste fireårsperiode må bruke legenes entusiasme og kunnskap til å skaffe seg innsikt:
- Så må ministeren tørre å se langsiktig, og ikke bare tenke på gjenvalg om fire år, understreker han.
Ønsker bedre behandling
De mange synspunktene fra legene viser at mange ønsker tiltak som treffer deres egen yrkeshverdag.
- Leger har et sterkt engasjement overfor den virksomheten de selv er en del av. Dette er flott, mener leder Guri Spilhaug i Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin.
Eksempelvis driver nesten alle som etterspør tiltak for fastleger, i allmennmedisinen. - Mange leger benytter anledningen til å fremme sitt eget fagfelt som de er engasjert i. Men overordnet synes jeg svarene i stor grad peker på et ønske om en bedre pasientbehandling.
Spilhaug tror at leger i både spesialist- og primærhelsetjenesten har stort eierskap til det de driver med. - Mange løfter nok ikke blikket høyt nok til å se på hele helselandskapet. Likevel er det flere svar som peker på svakheter ved system og organisering. Disse svarene samsvarer i stor grad med hverandre, synes Spilhaug.
Den største utfordringen
Fastlege Paal Hestvold ved Bjørnsletta legesenter i Oslo er enig med Spilhaug. - Kanskje har vi leger primært et blikk for egne, litt snevre interesser? Kanskje handler det mer om fantasiløshet og manglende overblikk over utfordringer i det store helsespillet. Hvis vi blir helt selvfokusert, blir det veldig ugreit, mener han.
Oslo-legen mener at helsesektoren byr på den største politiske utfordringen.
- I sak etter sak blir man stående i en kryssild av ulike meninger og forventninger. Det er sterke faggrupper, pasientorganisasjoner og lokalpolitiske krefter som krever gehør for sine interesser. Få saker engasjerer like sterkt følelsesmessig.
Hestvold mener engasjementet handler om egen opplevelse av helse og trygghet.- Det er ikke lett å være både helseminister og politisk helt, understreker han.
- Lytt til fagfolket!
Ruth Foseide Flenning, sykehuslege og styremedlem i Yngre legers forening (Ylf), sitter ikke igjen med inntrykket av legene tenker på seg og sitt: - Man svarer ut ifra sitt perspektiv, og alle ledd i kjeden er viktige, påpeker hun.
Flenning mener forslagene til tiltak som Dagens Medisin har mottatt, er svært sammenfallende i de ulike områdene av helsesektoren. - Alt er fundert på et ønske om et mer veltilpasset helsevesen på alle nivåer, og det er ingen tvil om at intensjonene er gode med pasientbehandling, kvalitet og effektivisering i fokus.
Forslagene er i aller høyeste grad gjennomførbare, ifølge Flenning:
- Gjør som flere av legene ber om - lytt til fagfolket! oppfordrer hun den nye ministeren.
- En god rettesnor
Leder Knut Skyberg i Arbeidsmedisinsk forening mener at svarene til sammen gir en meget god veiledning for en eventuell ny helseminister. - Det er selvsagt ikke bare én sak som er viktig.
Skyberg mener at det lureste helseministeren kan gjøre, er å forsterke dialogen med Legeforeningen.
- Her finnes den høyeste kompetansen på de ulike områdene. Lær av fadesen med fastlegeforskriften - slik skal det ikke gjøres, oppfordrer foreningslederen.
Les rådene her:
60 legers råd - del 1 (Kjetil Karlsen, Johan Torgersen, Hege Gjessing, Steinar Madsen, Knut Skyberg og 25 andre)
60 legers råd - del 2 (Per Fugelli, Jørgen Skavlan, Reidun Førde, Steinar Westin, Jon Helle og 25 andre)
Dagens Medisin 14/2013

Powered by Labrador CMS