Antikoagulant farlig ved kunstig hjerteklaff

En ny studie har prøvd ut dabigatran (Pradaxa) på pasienter med kunstig hjerteklaff og bekrefter at det ikke er trygg behandling for denne pasientgruppen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Studien er publisert i New England Journal of Medicine, og resultatene ble mandag lagt frem på den europeiske hjertekongressen i Amsterdam.
Hjerneslag forårsaket av blodpropp forekom hos 5 prosent i dabigatran-gruppen mot ingen i gruppen som fikk warfarin. Alvorlig blødning rammet dobbelt så mange i førstnevnte gruppe, henholdsvis 4 prosent og 2 prosent.
Studien omfatter pasienter som har gjennomgått aorta- eller mitralklaffekirurgi og som har fått kunstig hjerteklaff. Pasientene ble randomisert til enten dabigatran eller warfarin (Marevan).
Vet ikke hvorfor
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier det har vært fremsatt ulike forklaringer på hvorfor de nye antikoagulantene ikke virker på denne pasientgruppen, men at ingen har noe godt svar.
– Det store spørsmålet er om man kan få bedre resultater med de andre legemidlene – rivaroksaban (Xarelto) eller apixaban (Eliquis). Døren er vel ikke helt stengt for fremtidig forskning,  men jeg er redd for at det kan være vanskelig å gjøre nye undersøkelser på bakgrunn av disse resultatene, sier Steinar Madsen til Dagens Medisin.
Må få Marevan
De nye antikoagulantene er allerede i dag kontraindisert hos pasienter med kunstige hjerteklaffer, og Madsen understreker viktigheten av at norske leger ikke må behandle denne pasientgruppen med de nye antikoagulasjonsmidlene.
– Disse pasienten må fortsatt behandles med warfarin, sier Madsen.
Stoppet tidligere
Studien, er finansiert av Boehringer Ingelheim, ble stoppet tidligere, etter inklusjon av 252 pasienter, på grunn av de rapporterte tilfellene av blodpropp og blødning i dabigatran-gruppen.

Powered by Labrador CMS