Prioriteringsrådet tar grenseverdi-pause

Rådet for prioritering setter trolig diskusjonen om samfunnets betalingsvilje for helsetiltak og eventuell grenseverdi på vent for ikke å overlappe med det nye Prioriteringsutvalgets rolle.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I flere møter det siste året har Rådet for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten diskutert prinsipielle spørsmål om eventuelle grenseverdier for samfunnets betalingsvilje for helsetiltak.
Nå har Helse- og omsorgsdepartementets nye prioriteringsutvalg hatt sitt første møte, og leder av Prioriteringsrådet, helsedirektør Bjørn Guldvog, mener en konsekvens av det nye utvalgets mandat sannsynligvis blir at Rådet setter videre diskusjoner i den prinsipielle grenseverdisaken på vent.
På Rådets neste møte i Bodø 16. september skal vi drøfte dette, sier Bjørn Guldvog til Dagens Medisin.
– Er det helt avklart hvilken rolle Rådet har i forhold til Utvalget?
– Vi vil jo fortsatte jobbe med problemstillingen i forhold til enkeltsaker, men det prinsipielle bør overlates til det nye utvalget. Vi ønsker ikke å kjøre parallellprosesser, og Rådet vil spille inn sine erfaringer til Prioriteringsutvalget. Denne prinsipielle saken har Rådet jobbet godt og lenge med, og det har også kommet frem uenighet i Rådet om hvilke faktorer det bør legges vekt på, sier Guldvog.
Vil unngå dobbeltarbeid
– Hvordan skal dere sikre at det ikke blir dobbeltarbeid?
– Vi vil ha samtaler med utvalget og i tillegg vil jeg, sekretariatet i Rådet og leder av Prioriteringsutvalget ha samtaler for å forsikre oss om at vi ikke jobber dobbelt, svarer Guldvog.
Han ligger til at Prioriteringsutvalget i hovedsak vil ta det prinsipielle i prioriteringsdebatten, og at Rådet først og fremst vil ta opp konkrete enkeltsaker.
– Vi forholder oss til prioriteringskriterier ut fra eksisterende lovverk, og hvordan dette skal se ut i fremtidig lovverk, er Prioriteringsutvalgets oppgave, konstaterer helsedirektøren.

Powered by Labrador CMS