PSA utredningsgrunn hos nær én av to med prostatakreft

Nær annethvert tilfelle av prostatakreft i Norge oppdages på bakgrunn av utredning etter en PSA-test alene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Andelen diagnostiserte tilfeller av prostatakreft der en PSA-test alene har vært årsak til videre utredning og biopsi, er økende. Foreløpige tall viser at andelen nærmer seg 50 prosent.
Foreløpige tall
Det forteller nestleder i Kreftregisterets registeravdeling, Tom Børge Johannesen.
– Denne andelen har økt jevnt de siste fem årene og nærmer seg nå 50 prosent, sier overlege Tom Børge Johannesen i Kreftregisteret til Dagens Medisin. Han understreker at dette er foreløpige tall.
Kan dere skille ut hvor mange av testene som er tatt bare for sikkerhets skyld?
– Nei, det kan vi ikke. Det kan være at menn har hatt noe forhøyet PSA og har gått til kontroll og så fått så høy PSA-stigning at det har ført til videre utredning og påfølgende kreftdiagnose. Vi også har grunn til å tro at noen leger kan ha tatt en PSA-prøve uten at pasienten har bedt om det, svarer Johannesen.
Bekymret for datamangel
Onsdag la Kreftregisteret frem nye data, som blant annet viste at antallet registrerte prostatakrefttilfeller hadde økt med 18 prosent fra 2010 til 2011.
Kreftregisteret mener økningen trolig skyldes at flere PSA-tester seg og er bekymret for at vi ikke vet hvor mange som blir testet.
– Vi vet ikke hvor mange som får tatt en PSA-test, hvem som tester seg og hvor ofte. Det er bekymringsfullt at vi ikke har data på dette, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret til Dagens Medisin.
Norske helsemyndigheter har oppfordret til restriktiv bruk av PSA-tester, fordi det ikke er dokumentert at dødeligheten av prostatakreft reduseres, og at PSA-screening kan bidra til unødig utredning og behandling.
– Hvordan kan vi få frem data på omfanget av PSA-testing?
– Det burde være et system for registrering av PSA-testing, sier Ursin.
I 2011 var det 4978 menn som fikk diagnostisert prostatakreft. Økningen er størst blant menn mellom 50 og 69 år, men også økende hos dem over 70. I 2011 døde 1070 av sykdommen.
Les også: Kreftregisteret sliter med gamle data

Powered by Labrador CMS