Oppdager mer kreft med PSA-testing

PSA-testing er trolig årsaken til en stor økning av antallet tilfeller av prostatakreft fra 2010 til 2011, ifølge Kreftregisteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Onsdag la Kreftregisteret frem de nyeste dataene på kreft i Norge. Disse viser blant annet at antallet tilfeller av prostatakreft økte med 18 prosent i 2011 sammenlignet med året før.
– Vi hadde en økning i antall tilfeller i 2007, men det har vært en nedgang i forekomst de tre påfølgende årene. Den kraftige økningen i 2011 var større enn vi forventet, sier overlege Tom Børge Johannesen i Kreftregisteret.
Les også: Kreftregisteret sliter med gamle data
Mulig overbehandling
Han mener økt PSA-testing sannsynligvis kan forklare en del av økningen men mer utdypende data på dette vil komme fra kvalitetsregisteret for prostatakreft.
Screening med PSA testing er omdiskutert. Helsemyndighetene i Norge anbefaler en restriktiv praksis i forhold til å bruke PSA test til å diagnostisere prostatakreft, siden det ikke er klart om PSA testing reduserer risikoen for å dø av prostatakreft.
PSA-testing som screening kan derfor medføre unødvendig utredning og behandling for sykdommen, og påvirke livskvaliteten hos menn som kanskje aldri hadde fått en kreftdiagnose, skriver Kreftregisteret.
768 flere tilfeller
I 2011 ble 4978 menn diagnostisert med prostatakreft. Det er en økning på 768 tilfeller fra 2010. Dette innebærer at denne kreftformen står for om lag en tredjedel av alle krefttilfeller hos menn.
Prostatakreft er, ved siden av føflekkreft, den kreftformen som øker mest (19 prosent) hos menn. Én av åtte menn vil utvikle prostatakreft før fylte 75 år. Økningen er størst blant menn mellom 50 og 69 år, men forekomst øker også blant menn over 70 år, ifølge Kreftregisteret.
Den siste femårsperioden økte 5 års relativ overlevelse for prostatakreft til nær 90 prosent sammenlignet med forrige femårsperiode. 

Powered by Labrador CMS