Foto: Colourbox

Usunt kosthold i svangerskapet kan gi barnet atferdsproblemer

Dersom mor har et usunt kosthold i svangerskapet, øker risikoen for at barnet får atferdsproblemer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En ny studie basert på informasjon fra 23.000 mødre i Mor- og barnundersøkelsen viser at usunt kosthold under svangerskapet øker risikoen for at barna utvikler atferdsproblemer i tidlige barneår.

Studien viser også at småbarn som spiste usunn mat de første fem leveårene har økt risiko for symptomer på angst og depresjon.

Ser sammenheng
- Dette er første gang forskere finner sammenheng mellom mors ernæring i svangerskapet og barn tidlige spisevaner, og økt risiko for atferds- og emosjonelle problemer blant barn, sier Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet, forsker og medforfatter på studien, til fhi.no.

Usunt kosthold i svangerskapet ble definert som for eksempel høyt inntak av søte drikker og salt snacks. Sunn mat ble definert som grønnsaker, frukt og grove kornprodukter.

For lite sunn mat
For barna ble usunn mat definert som vafler, sjokolade, pizza og is, mens sunn mat var fiskeprodukter, grønnsaker, egg og brød med kjøttpålegg.

Studien viste at det ikke bare var høyt inntak av usunn mat som var knyttet til psykiske plager hos barna, men også det å spise lite av sunne matvarer.

Justerte
Forskerne har justert for faktorer som mors psykiske helse og sosioøkonomisk status, men resultatene ble de samme.

Informasjonen er hentet fra mødrene under svangerskapet, og fra barna når de er 1,5 år, 3 år og 5 år. Forskjellen i atferdsproblemer var tilstede ved 1,5 års alder, og vedvarte fram til 5 års alder. Studien er utført av forskere fra Folkehelseinstituttet i samarbeid med forskere fra Deakin University ved universitetet i Melbourne, Australia, og publisert i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. 

Powered by Labrador CMS