Foto:

4 av 10 statlige kroner til spesialisthelsetjenesten

Sykehusene står for nesten 40 prosent av utgiftene til statlige virksomheter, viser ny rapport. - Det har vært et folkekrav om mer penger til sykehusene, som politikerne i stor grad har fulgt opp, sier seniorrådgiver Bjørn Gran-Henriksen i SSB.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Statlige virksomheter brukte i fjor 262 milliarder kroner. Spesialisthelsetjenesten sto for nesten 100 av dem. 37 prosent av utgiftene til statlige virksomheter gikk altså til helseforetakene, viser den nye rapporten fra Statistisk Sentralbyrå.

- Vi ser at utgiftene øker mer i sykehusene enn i andre statlige bedrifter. Dette er en refleksjon av politiske bevilgninger, og kommer altså av at politikerne har ønsket å bevilge mer til helseforetakene, sier seniorrådgiver Bjørn Gran-Henriksen i SSB til Dagens Medisin. Gran-Henriksen har skrevet rapporten.

Lettere å få penger til helse
Fra 2006 til 2012 steg utgiftene til egenproduksjon innen spesialisthelsetjenesten med 44 prosent mens utgiftene i statsforvaltningen forøvrig steg med 38 prosent.

I 2012 hadde et gjennomsnittlig helseforetak større utgifter enn hele kriminalomsorgen (inkludert alle fengslene) og alle domstolene.

- Er det lettere å få penger til helse enn til for eksempel kriminalomsorg?

- Det er jo en kamp mellom de ulike instansene om å få mest mulig penger, for å kunne gjøre en best mulig jobb. Her har nok sykehusene vært flinke. I tillegg har det vært en del medieoppslag om manglende penger på sykehusene som har bidratt til et slags folkekrav om mer penger. Dette er igjen i stor grad blitt fulgt opp av politikerne, sier Gran-Henriksen.

Får konsekvenser
Seniorrådgiveren påpeker at utgiftsøkningen i sykehusene ikke kan fortsette uten at det får konsekvenser.

- Sykehusene får jo en veldig stor andel av den totale kaken nå. Endel synes det er oppsiktsvekkende at HF-ene bruker nesten like mye som alle de andre statlige virksomhetene til sammen. Dersom dette fortsetter må enten statsbudsjettet økes, eller de andre instansene må avfinne seg med kun moderat vekst eller mindre bevilgninger, sier han.

Færre HF-er
Egenproduksjon består av utgifter til lønn og kjøp av varer og tjenester. Statistikken viser at over halvparten av utgiftene går til lønn.

I 2012 besto spesialisthelsetjenesten av 21 helseforetak og 4 regionale helseforetak. HF-ene brukte 96 prosent av utgiftene, mens RHF-ene brukte 4 prosent. Et HF brukte i gjennomsnitt 4,4 milliarder kroner.

I 2006 brukte hvert HF i gjennomsnitt 2,2 milliarder kroner. Den gang var det 29 HF-er og 5 RHF-er.

Se hvilke statlige virksomheter som bruker mest penger her.

Powered by Labrador CMS