Høie: «Kan virke som Horton har tatt en øl med en rødgrønn politiker»

Høyre mener The Lancet- redaktøren ikke skjønner konfliktlinjene i norsk politikk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Redaktøren i tidsskriftet The Lancet, Richard Horton, gledet Ap og  hisset på seg Frp - og nå også Høyre - da han i en kommentar i eget tidsskrift skrev at en blåblå regjering ville ødelegge for den norske innsatsen for global helse.
Les også: The Lancet-redaktøren frykter blåblått
Leder i helse- og omsorgskomiteen Bent Høie (H) mener Horton presenterer feil fakta og at Hortons kommentar er unyansert:
Øl?
– Det kan virke som Hortons sine politiske analyser bygger på at han har tatt en øl med en rødgrønn politiker, sier Høie.
 – Høyre er veldig overrasket over Richard Hortons kommentar på The Lancets nettsider. Den inneholder ingen analyse av opposisjonens syn på internasjonal helsebistand og gir et unyansert og feilaktig bilde av konfliktlinjene i norsk politikk.
Høie sier Horton kommer ikke med noen eksempler på hvor opposisjonen vil gjøre kutt som fører til at Norge ikke lenger vil ha en like stor rolle innen global helse ved et regjeringsskifte 9. september.
Vil opprettholde norsk helsebistand
– Høyre kan forsikre om at vi vil opprettholde og styrke norsk helsebistand, noe våre prioriteringer og alternative budsjetter viser med klarhet. I motsetning til å kutte, vil vi løfte helsebistanden til samme andel som den var da Høyre sist var i regjering fra 2001-2005.
– Høyre har aldri kuttet i helse- eller vaksinasjonsprogrammer. Vi har for eksempel  prioritert nøyaktig det samme som regjeringen til GAVI, sier han.
GAVI er et partnerskap mellom offentlig og privat sektor for å øke tilgangen på vaksiner i fattige land og bidra til rutinevaksinering, og ble lansert i ble lansert i år 2000.
–  Det som har uroet Høyre og en samlet opposisjon er at helsebistandens andel av norsk bistand har gått ned de senere årene. Mens helsebistanden utgjorde 17 prosent  av bilateral bistand i 2002, da Høyre hadde utenriksministeren, var den i 2011 nede på ni prosent. Satsningen på global helse er sammen med utdanning et kjerneområde for Høyres bistandspolitikk, påpeker Bent Høie.
Frp: - Har støttet regjeringens innsats
Også Frps utenrikspolitiske rådgiver Pål Arne Davidsen reagerte på Hortons kommentar.
Han sendte en e-post til Horton, som Horton la ut på Twitter.
–  Fremskrittspartiet foreslår et utviklingsbudsjett som mer langt høyere enn de fleste europeiske land. Vi har støttet regjeringens innsats når det gjelder global helse ett hundre prosent, skriver Davidsen, og viser til kapittel 169 i statsbudsjettet.

Powered by Labrador CMS