Skam forlenger sykefraværet

De som opplevde høy grad av skam på grunn av sykmelding hadde økt risiko for å være sykmeldt også året etter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En ny studie blant svenske sykmeldte undersøkte sammenhenger mellom skam og sykefravær.

Studien er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

- Høy grad av skam var særlig forbundet med yngre alder og det å være sykmeldt for psykiske plager og lidelser, sier førsteforfatter Marit Knapstad ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen, ifølge Folkehelseinstituttet.

Skam kan forlenge fraværet
Personer født utenfor Norden, de med lav inntekt, de med høyere utdanningsnivå og med mye tidligere sykefravær rapporterte også sterkere skamfølelser.

Funnene tyder også på at skam kan forlenge sykefraværet, siden de som rapporterte høy grad av skam hadde økt risiko for å være sykmeldt også året etter.
Forskerne mener resultatene kan tyde på at det fortsatt er stigma knyttet til psykiske plager og lidelser, ifølge studien.

Svenske arbeidstakere
Forskere ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og Universitetet i Bergen har gjennomført studien, i samarbeid med forskere fra Universitetet i Gøteborg og King`s College London. Dataene er samlet inn av forskerne i Gøteborg, og består av data fra 1567 sykmeldte i Sverige.

Selv om kultur og sykefraværssystem er nokså likt i Norge og Sverige, kan ikke forskerne si med sikkerhet om resultatene er overførbare til norske forhold.

Powered by Labrador CMS